PSS: Policajci u Srbiji dobili nalog da pišu što više kazni

Vesti 01. mar 201813:35 > 13:43
N1

Policijski sindikat Srbije saopštio je da su saobraćajni policajci širom Srbije dobili nalog od komandira i načelnika da pišu što više saobraćajnih prijava.

„Saobraćajcima se daju norme koje moraju da ispune tokom smene i to se dešava u svim policijskim upravama u Srbiji, osim u Beogradu“, navodi se u saopštenju Policijskog sindikata Srbije i dodaje da je najgora situacija u Jagodini, „gde je norma najviša u Srbiji i iznosi 15 kazni po saobraćajcu za smenu“. 

Policijski sundikat Srbije navodi da pretpostavlja da je razlog za to prazna opštinska kasa u Jagodini, a saobraćajne kazne su jedan od načina finansiranja opštinskih budžeta, ali i države. 

„Sedamdeset odsto novca od kazni ide državi, a 30 odsto opštini, s tim što ona polovinu tog novca mora da uplati lokalnoj policiji. Međutim, taj novac se retko uplaćuje na račun policijskih stanica, pa i dalje uglavnom sami kupujemo papir za štampač, tonere i baterijske lampe“, navodi Policijski sindikat Srbije u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije pozvao je sve saobraćajne policajce da odbiju da učestvuju u ovakvom kažnjavanju i da rade isključivo po zakonu, „a ne da dodatno oporezuju građane zato što se razni opštinski rukovodioci nedomaćinski odnose prema novcu građana“.