Dačić: Srbija danas ima 75 počasnih konzula u svetu

Vesti 28. feb 201811:34 > 11:36
Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je "Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU" i da očekuje da "Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze".

U obraćanju učesnicima druge Konferencije počasnih konzula Srbije, u Ministarstvu spoljnih poslova, Dačić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa svim susednim državama i unapređuje ih kako bilateralno, tako i na planu regionalne saradnje, posebno u oblastima privrede i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Govoreći o prioritetima spoljne politike, Dačić je naveo da je srpska diplomatija „aktivno angažovana na zaštiti nacionalnih interesa, nastavku pregovora o članstvu u EU, ostvarivanju dobre saradnje sa ključnim partnerima na medjunarodnoj sceni i našim tradicionalnim prijateljima širom sveta, razvoju dobrosusedskih odnosa, izgradnji moderne stabilne Srbije, očuvanju medjunarodnog mira i poštovanju medjunarodnog prava“.  

On je rekao da je „u sklopu nastojanja za očuvanje nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji“, Srbija nastavila da ulaže „sveobuhvatne napore u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet“ Srbije kao i da se „osujete pokušaji ostvarivanja članstva Kosova u različitim međunarodnim organizacijama“.  

Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Dodao je da su na tom planu „pozitivni rezultati ostvareni u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, Unesku“.  

Kao jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije Dačić je naveo i stvaranje povoljnog ambijenta za biznis i investicije, kao preduslova za pospešivanje ekonomskog rasta i razvoja.

On je rekao i da je Srbija za veliki broj zemalja liberalizovala vizni režim, kako bi se stvorio što bolji ambijent i Srbija učinila primamljivijom za dolazak stranih turista, poslovnih ljudi i investitora.  

Dačić je počasnim konzulima Srbije u svetu rekao da ceni njihovu posvećenost u obavljanju te odgovorne dužnosti i značajan doprinos na planu zaštite interesa Srbije i dodao da od njih očekuje predloge o mogućnostima unapredjenja odnosa i saradnje sa državama u kojima obavljaju funkciju počasnog konzula  

„Mogućnosti za unapređenje saradnje postoje kako na političkom i privrednom planu, tako i u naučnom, kulturnom i u drugim domenima i da njihove aktivnosti i predlozi mogu dodatno da promovišu i unaprede poziciju Srbije i njene političke, ekonomske i kulturne interese u medjunarodnoj zajednici, i pojačaju naše prisustvo, tamo gde je potrebno, posebno u onim državama gde nemamo diplomatsko-konzularna predstavništva“, rekao je on.  

Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar je naveo i da institucija počasnih konzula u Srbiji „ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima“ jer je „Kraljevina Srbija prve počasne konzule imenovala još pre Prvog svetskog rata u evropskim gradovima Briselu, Liježu i Ženevi“.  

Prema Dačićevim rečima, Srbija danas ima 75 počasnih konzula i to u Evropi 24, Severnoj i Latinskoj Americi 27, po 11 počasnih konzula u zemljama Azije i Afrike, po jednog u Australiji i na Novom Zelandu, a uskoro očekuje okončanje procedure za imenovanje novih.  

Šef srpske diplomatije uručio je konzulima na današnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova državnu zastavu.