Vučić: U EU 2025. ako potpišemo pravno obavezujući sporazum

Vesti 27. feb 201823:19 > 23:23
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, ukoliko Beograd i Priština do 2019. potpišu pravno obavezujući sporazum, dobiti sve garancije za ulazak u Evropsku uniju do 2025. godine.

Vučić je za televiziju Prva rekao da je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o pravno obavezujućem sporazumu, ali da je papir još beo.

„Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima sa Prištinom, Vučić je naveo da će narodu o tome govoriti početkom aprila.

„Sa kancelarkom sam pričao o svemu. Papir je i dalje beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima“, rekao je on.

Na navode o „tajnim pregovorima“, Vučić navodi da nema ničega tajnog.

On je rekao da se zalaže za kompromisno rešenje sa Prištinom, ali nije hteo da komentariše ideju podele Kosova.

„Kako god da rešimo pitanje naših granica sa Prištinom, kako god da rešimo teritorijalno pitanje sa Kosovom, neće biti konflikata. Ta vrsta razrešenja dovodi do prestanka sukoba Srba i Albanaca. Apsolutno sam siguran da će ukloniti neprijateljstvo koje postoji više od 100 godina“, rekao je on.

 Predsednik Srbije kazao je da bi nepotpisivanjem sporazuma Srbija bila zaustavljena na svom evropskom putu i izgubila bi direktne strane investicije.

„Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete da probijete. Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne svidjaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali nisam ja ovde došao na kafu jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin“, kazao je on.

On je rekao i da će u aprilu izaći sa nečim konkretnim pred gradjane, kada je reč o Kosovu, ali da to „ne znači da će Vučić priznati Kosovo“.

„Novinari u Srbiji nisu ubijani od vremena DOS-a“

Vučić je izjavio je večeras da od vremena vlasti DOS i od 2003. godine u Srbiji nije ubijen nijedan novinar i dodao da smatra da u Srbiji ima slobode, pa i slobode medija.

Upitan kako komentariše izjavu dobitnika pulicerove nagrade Metjua Kaurana Galicija da je Srbija sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen novinar, Vučić je u intervjuu za televizuju Prva rekao da „svaki novinar koji se bavi političkom informativom misli da je važniji od političara“.

„Zanimljivo da se dogodilo ubistvo u Slovačkoj. Šta ja da kažem? Lagali ste? Novinari su ubijani u Francuskoj, Danskoj, Slovačkoj, Malti. U Srbiji od DOS vlasti nije bilo ubijenih novinara. Osim Mare Dragović (Pink) koja je lakše povredjena i Gordane Uzelac (Pink) koja je malo teže povredjena, težih povreda nije bilo. Bilo je guranja novinarke Lidije Valtner (Danas)“, rekao je Vučić.

On je rekao da misli da u Srbiji ima slobode, ali da je spreman na razgovore, ako neko misli da po tom pitanju nešto može da se uradi.

„Ako sam vam ja naredjivao pitanja, recite, ako sam naredjivao šta da me ne pitate, recite gradjanima Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da u vreme vlasti Demokratske stranke nigde u medijima nije moglo da se govori protiv tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dagana Djilasa, dok je o tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću još ponegde moglo nešto da se kaže.

On je dodao da se svima odaziva na intervjue, ali da ne ide na jednu televiziju, jer ona „24/7“ vodi kampanju protiv njega i Vlade Srbije.