Nacionalni konvent: Ministarstvo da povuče nacrt Ustava

Vesti 27. feb 201813:25 > 13:26
N1

Članice Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (EU) iz radne grupe za Poglavlje 23, kao i brojne organizacije civilnog društva, pozvale su Ministarstvo pravde da povuče objavljeni radni tekst amandmana na Ustav.

Predložene izmene neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca po oceni potpisnika pisma, ali i velikog broja profesora ustavnog prava, učesnika nedavno održanog javnog slušanja u organizaciji strukovnih udruženja.

Umesto da menjaju sadašnja loša rešenja u Ustavu, objavljeni amandmani predstavljaju korak unazad i omogućiće znatno veći i direktniji uticaj Vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštva, smatraju članice Konventa.

Stoga zahtevamo da Vlada Srbije, uz učešće stručnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, poštujući već iznete stavove, te ujedno stvori i uslove za kvalitetnu javnu raspravu uz poštovanje svih učesnika, uvažavanje argumenata struke i drugih zainteresovanih da Ustav Srbije postavi temelje nezavisnoj i efikasnoj trećoj grani vlasti.

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, ne utiču samo na položaj sudija i tužilaca, nego pre svega građana koji svoja prava ostvaruju pred sudom, upozoravaju u Nacionalnom konventu.

Nezavisno pravosuđe oslobođeno od uticaja izvršne vlasti u interesu je svih građana i privrede, kako u zaštiti osnovnih prava i sloboda, radnih prava, imovine, sigurnosti i brojnih drugih. Od svih političkih partija koje u Skupštini Srbije predstavljaju građane očekujemo da učestvuju u raspravi o predlogu amandmana jer promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja građana u njene institucije, dodaje se u saopštenju.