DW o susretu Merkel-Vučić: Poruke iste, ton možda drugačiji

Vesti 27. feb. 201812:26 > 12:35
Podeli:
Izvor: AFP/ Joe Klamar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava redovni tempo sastanaka s najmoćnijom političarkom Evrope Angelom Merkel, a iako na prvi pogled deluje da nemačka kancelarka gostu sa Andrićevog venca neće imati bogzna šta novo da kaže, današnji sastanak mogao bi da bude zanimljiviji, posebno iza zatvorenih vrata, ocenjuje Dojče vele.

DW podseća da je Merkel Vučiča primila kao premijera 14. marta prošle godine što je nemali broj posmatrača protumačio kao „pomoć najboljem balkanskom đaku usred kampanje za predsedničke izbore“ i dodaje da Vučić ponovo stiže u Berlin, ovog puta kao predsednik, ali opet pred izbore, one u Beogradu na kojima lista Srpske napredne stranke nosi njegovo ime.

Pre godinu kancelarka je pomenula dobre bilateralne odnose, pohvalila Vučića zbog doprinosa stabilnosti, privrednih reformi i odnosu prema migrantskoj krizi, diplomatski natuknula potrebu dogovora s Kosovom te slobodu štampe koju Brisel neće „oktroisati“ ili „iznuditi“ već je u interesu Srbije.

Ali, današnji sastanak bi, posebno iza zatvorenih vrata, mogao da bude zanimljiviji.

Poruke su možda iste, ali bi ton kojim se iznose mogao da bude različit, ocenjuje DW i dodaje da je Strategija EU za Zapadni Balkan, kao i posete „viđenijih diplomata“ regionu pokazuju da se Briselu i Berlinu žuri.  

U Strategiji piše da bi odnose sa Kosovom trebalo urediti „hitno“, a to „hitno“ je najkasnije sledeće godine ne bi li „indikativni“ i „ohrabrujući“ termin za pristup Uniji 2025. godine postao realan, navodi DW.  

„Uz malo sreće“ , dodaje se, Merkel će Vučiću možda razjasniti i šta je njen tehnički šef diplomatije Zigmar Gabrijel zapravo hteo da kaže tokom nedavne posete Prištini, kada je pomenuo i „priznanje“ i „prihvatanje“ nezavisnosti Kosova.  

Takođe, od poslednjeg viđenja u Berlinu na sto Angele Merkel stigle su i brojne analize koje vladavini prava i stanju medijskih sloboda u eri Aleksandra Vučića daju nedovoljnu ocenu pa će poruke koje će se čuti biti slične kao i prošle godine – red diplomatskih pohvala koje će srpski mediji rastrubiti, red diplomatskih pokuda o kojima će srpska javnost manje čuti, ocenjuje DW.