Joksimović: Pravno-obavezujući sporazum je još beli papir

Vesti 27. feb. 201809:16 > 09:17
Podeli:
Izvor: N1

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je strategija EK jasno dala teme u fokusu kad je u pitanju Srbija. Rokovi su kratki, a ne postoji prioritet ispred normalizacije odnosa Beograda i Prištine, navela je. Sadržaj pravno-obavezujućeg sporazuma je još beli papir, mislim da neće biti zahteva za potpunim priznanjem Kosova, kaže.

Joksimovićeva navodi da su brojne krize dovele do povratka EU na Zapadni Balkan, jer se pokazala jasna potreba da se zaokruži bezbednosni projekat EU, što je nemoguće bez Zapadnog Balkana. Odsustvo EU je otvorilo prostor da drugi akteri uđu sa uticajem na region Zapadnog Balkana, i u jednom trenutku je EU pokazala jednu vrstu zabrinutosti zbog tog procesa, ali je sada u fazi samouverenosti, i ne vidi konkurenciju, dodala je.

Zemlje Zapadnog Balkana su u potpunosti su povezane sa EU, dve trećine robne razmene Srbije je vezano za EU, preko 80 odsto ekonomije vezano je za ključne zemlje Unije, navela je.

„U političkom smislu, demokratske reforme koje su kroz proces pridruživanja krenule, beleže ipak, bez obzira na sve prepreke, konstantni rast u svim zemljama regiona… Ostala su ova otvorena pitanja, u kojima EU ima veliku ulogu“, rekla je dodajući da se to vidi po tome što se Brisel u poslednje vreme trudi da reši i pitanje imena Makedonije.

Uz Rusiju, navodi, i Kina svojim uticajem jača prisustvo ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i u EU. Fokus je mnogo snažniji, ocenjuje, na uticaju Kine.

Zapad ne gaji nikakvo poverenje u ovom trenutku prema Rusiji, navela je gošća Novog dana. Ta vrsta nepoverenja je proizvela jedan osećaj da je uticaj Rusije ono što Zapad zabrinjava, ali podjednako pažnje se posvećuje i onom krupnom kapitalu koji stiže iz Kine, ali i arapskih zemalja, navela je.

Govoreći o perspektivi Srbije u EU, kaže da su vrata i šanse otvorene u ovom trenutku, zbog dinamike međunarodnih odnosa, ali ističe da Srbija mora da zna da ta šansa neće potrajati predugo.

„Rokovi su suštinski kratki, ukoliko želimo da ispunimo ono što je EU postavila i kao i sopstveni cilj, 2025. godina je ambiciozan plan“, ocenila je. Kaže da je pod brojem jedan normalizacija odnosa Beograda i Prištine, i ne postoji prioritet ispred toga, da je to najkrupniji zalogaj.

Joksimović navodi da se čeka formiranje nemačke vlade, koja će biti lider ovog procesa.

Postoje veliki problemi unutar EU, pet zemalja nije priznalo Kosovo, ta situacija se dodatno komplikuje zbog situacije u Španiji, ali to neće uticati na zahteve da se odnosi Beograda i Prištine normalizuju, navela je gošća N1.

Ističe da je jasna kontura u kom će se pravcu usmeravati ovi razgovori.

„Jasno je da se očekuje pravno-obavezujući sporazum potpisan sa obe strane… Sadržaj je i dalje beli papir, ali postoje određene smernice koje pokazuju u kom pravcu bi potencijalno mogao da se kreće proces. Mislim da neće biti zahteva za potpunim priznanjem nezavisnosti, da će se tražiti nešto što bi moglo podsećati na model dve Nemačke posle Drugog svetskog rata, koji bi omogućio da obe strane na određeni način iz ovoga procesa izađu sa mogućnošću evropske perspektive, odnosno normalnog funkcionisanja unutar regiona… Rano je u ovom trenutku reći šta je to što će ovaj beli papir popuniti“, dodala je.

Postoji nekoliko modela koji su do sada pokazali kako se na ovako kompleksne situacije mogu rešiti, rekla je, navodeći i model Irske kao još jedan.

Kaže da, kad je u pitanju srpska strana, postoji donja crta nečega što je prihvatljivo ili neprihatljivo. Mislim da će srpska strana insistirati na ZSO, navodi. Postoje mehanizmi na koji način se može ova tema i unutar Kosova dovesti do nivoa koji bi doveo do dovoljnog broja glasova za ozbiljan korak napred u Prištini, navela je, dodajući da je sada i Srpska lista u parlamentu.

Navodi da je kosovska strana opterećena i unutarpolitičkim slabostima, sa slabom vladom. „Biće ovo jedan izuzetno težak proces za obe strane“.

Unutrašnji dijalog, imam utisak da je imao ideju da svakome da priliku da na određen način kaže šta misli o vooj temi, navodi gošća N1. Postoji svest o neophodnosti rešavanja ovog pitanja, i to je ohrabrujuće, da se dođe do realnog rešenja, koje je moguće predstaviti javnosti Srbije, navela je i dodala: „Mislim da su interesi Srbije okrenuti ka potrebi za demokratizacijom, reformama, snažnim ekonomskim rastom i daljim razvojem saradnje sa regionom… Da bi se došlo do kapaciteta i mogućnosti za rešavanje tih pitanja, važno je da se ovo pitanje zaokruži, na taj način da se Srbija okrene budućnosti“.

Joksimovićeva kaže da je strategija EK jasno pokazala koje su teme u fokusu. Nisu sva 35 poglavlja podjednako važna za napredak i merenje napretka jedne zemlje u evrointegracijama, navela  je i dodala da će Eu insistirati na pitanjima vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, slobode govora…

Pitanje proširenja je i politički proces, i od strane zemalja EU možemo očekivati u jednom trenutku da će doneti političku odluku da je zemlja učinila dovoljan napor, što ne znači da se neće zahtevati unapređenje u pojedinim delovima i nakon prijema, rekla je Joksimovićeva, podsećajući da je tako sa Rumunijom i Bugarskom.

„EU je, s jedne strane, pružila kao veliku nadu – integraciju u jednom vremeski ograničenom okviru, a s druge strane je ipak pokušala i da se ogradi u smislu toga da zemlje Zapadnog Balkana na način kako danas funkcionišu ne mogu postati punopravne članice, moraju raditi naonim oblastima koje je EU targetirala kao ključne“, navela je.

Rokovi su značajni da bi delovali stimulativno, navela je.

„Odlazak Vučića u Zagreb zaustavio vrtoglavi pad u odnosima“

Govoreći o odnosima u regionu i pitanju granice Srbije i Hrvatske, kaže da između dve zemlje postoji niz bilateralnih pitanja koja stoje otvorena 15 godina, i kad je međusobna retorika bila mnogo blaža i umerenija. Ušli smo u period teže retorike od Karamarka (HDZ), i ta retorika je dobila svoj odgovor iz Beograda, a EU je potcenila ovu temu, računajući da će sve splasnuti, i odnos je počeo da klizi vrtoglavo unazad, dodala je.

„Čini se da je odlaskom Vučića u Zagreb ovaj vrtoglavi pad zaustavljen“, navela je. Čini se da su iz pravog ugla počele ove teme da se otvaraju, dodaje. Kaže da smo videli nove momente za položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Ne sumnjam da će pitanje granice ostati poslednje, da će biti veoma teško da se reši bilateralnim putem, podsetimo Hrvatska ima nerešena otovrena pitanja granica sa gotovo svim susedima, navela je. Verujem da će biti učinjeni veliki napori da se pitanje reši bilateralno, kaže Joksimovićeva. Smatra da to neće biti ključna prepreka za iskorak Srbije ka evrointegracinama, i da će EU svojim mehanizmima i kroz arbitražu omogućiti da se o ovoj temi razgovara kad Srbija postane deo te uspešne evropske porodice.

Celo gostovanje pogledajte u videu: