Inicijativa mladih: Memorijalni centar izgraditi u Batajnici

Vesti 26. feb. 201813:12 > 13:14
Podeli:
Izvor: Yihr.rs

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je sve izborne liste na predstojećim beogradskim izborima da se do srede izjasne o izgradnji Memorijalnog centra u Batajnici gde je svojevremeno nađena grobnica s ostacima tela više od 700 kosovskih Albanaca, među kojima 75 dece.

„Izgradnjom Memorijalnog centra u Batajnici odala bi se počast civilnim žrtvama koje su ubijene, prebačene hladnjačama do predgrađa Beograda, a potom zakopane u tajne masovne grobnice na strelištu Specijalne antiterorističke jednice (SAJ) MUP-a Srbije koje se i danas koristi kao prostor za pucanje, bez ikakvog obeležja posvećenog žrtvama“, piše u saopštenju Inicijative.

Incijativa podseća da je inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo Fond za humanitarno pravo.

„Iako se rat na Kosovu završio pre tačno dve decenije, zločini srpske policije, vojnih i paravojnih snaga nad albanskim stanovništvom i dalje su tabu-tema, a žrtve je prekrio zaborav“, ukazuje Incijativa.

Batajničko naselje 13. Maj udaljeno je 20 kilometara od centra Beograda. Tokom 1999. godine na poligonu SAJ-a, dovezeni su i zakopani leševi više stotina kosovskih Albanaca. Do danas je ekshumirano više od 700 tela, među njima 75 dece.

Na tom mestu, nađeni su posmrtni leševi ubijenih u Suvoj Reci, Vučitrnu, Ljubeniću, Korenici, Meji, Nakaradama, Peći, Đakovici, Kosovu Polju, Slovinju, Landovici, Podujevu, Istoku, Dečanima, Srbici i Orahovcu.

Povodom najave izbornih lista na čelu sa koalicijom SPS-JS i Srpskom radikalnom strankom da će u Beogradu napraviti spomenik nekadašnjem predsedniku Srbije, haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću, Inicijativa od svih izbornih lista zahteva da se izjasne da li će posle izbora izgraditi memorijalni centar u Batajnici, čime bi, 20 godina od rata na Kosovu, započela institucionalna kultura sećanja na sve žrtve ratova u Jugoslaviji.