Mihajlović: Premijerka da objasni šta koči donošenje Zakona

Vesti 26. feb. 201810:46 > 10:50
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da ne vidi razlog da se na donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti čeka do kraja godine.

Upitana zašto zakon još nije donet, Mihajlović je novinarima rekla da premijerka treba da odgovori na neka pitanja Vladi Srbije, a da je „Srbija spremna za Zakon“.

Ona je dodala da je plan Zakona da kroz devet godina žene postepeno dolaze na mesta na kojima se odlučuje.

Mihajlović je rekla da su muškarci i žene prema Ustavu Srbije ravnopravni, ali da to nije tako u realnosti.

„Zakon nam treba za ‘obične’ žene“, rekla je Mihajlović novinarima pre konferencije „Žene u politici – rodno ravnopravne ili ne“.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković rekao je da Zakon treba doneti što pre i upitao zbog čega nije donet, ako je već pripremljen.

On je dodao da se ni muškarci ni žene ne smeju potcenjivati i da ih ne treba ocenjivati prema polu, već prema znanju.

Mihajlović je rekla da su žene u politici u Srbiji prisutnije nego što je to prosek u EU. Ona je kazala da je u Srbiji njihova prisutnost oko 34 odsto u parlamentu, dok je taj procenat u EU oko 26 odsto, da Srbija ima oko 10 odsto ambasadorki, a EU oko šest odsto.

„Ono gde žena nema, ili ih je jako malo, su lokalne samouprave. Od oko 160 lokalnih samouprava u Srbiji, u samo deset su gradonačelnice ili predsednice opština“, rekla je Mihajlović.