Usijana atmosfera pred izbore, sve više nasilja i incidenata

Izbori BG 25. feb 201818:32 > 18:33
Podeli:
Izvor: N1

Kampanja za lokalne izbore u Beogradu ulazi u samu završnicu. Da se atmosfera usijala pokazuje i sve veći broj incidenata koji se ne događaju samo na ulicama, već i u stambenim zgradama. Ko je, međutim, za to odgovoran - opozicija u koju vlast upire prstom ili sama vladajuća stranka za koju analitičari kažu da ne bira sredstva do cilja.

U finišu kampanje osim zvonjave telefona i pitanja kome ćete dati svoj glas, pretnje i fizički nasrtaji postali su sve češća pojava.

Tokom akcije Inicijative Ne davimo Beograd na ulazu deponije u Vinči, pojavila su se dvojica nepoznatih muškaraca.

„Kada sam ih fotografisala, jedan baš dosta krupan momak je prišao, odgurnuo me telom, pitao – šta slikaš? Stavio masku sa likom Putina i počeo da preti svima nama prisutnima“, navela je Ksenija Radovanović iz Inicijative. 

Na Zvezdari sukob kapetana Vojske Srbije i aktivista SNS-a u akciji od vrata do vrata.

„Ovaj čovek je izašao iz svog stana i fizički se obračunava sa devojkom od koje je dupo teži“, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

A poslednji u nizu koji je primio udarac, Marko Bastać ispred liste „Šta radite bre“, poručuje da ne izlazi iz izborne trke, iako…

„Moram da kežem da je sve ovo otišlo predaleko“, rekao je Bastać.

Ko na koga nasrće, ko lomi štandove i uništava materijale, odgovor zavisi da li ga daje SNS ili bilo ko, ko joj se suprotstavlja.

Za novinarku Vesnu Mališić nema sumnje da je porast nasilja posledica atmosfere koju je kreirala vlast i da su svi resursi države usmereni ka cilju dobijanja lokalnih izbora.

„Cena je podignuta toliko da su sva sredstva dozvoljena. Dakle, da bi se to postiglo, onda se naravno koriste svi ti mehanizmi manipulacije gde ćete vi lako da izvrnete da je onaj koji je nasilnik – žrtva, da je onaj koji je dobio batine neko ko je to proizveo ili stimulisao. Mi živimo u ogromnoj količini nasillja i oni koji imaju najvišu vlast su, naravno, za to najviše odgovorni“, rekla je Mališić.

A iako u vlasti učestvuje, šef socijalista Ivica Dačić poručuje da ga u kampanji nema i naglašava da je oduvek bio protiv nasilja u obračunima političkih neistomišljenika.

„Mislim da je to nešto što treba da se osudi i da treba da se pohapse svi koji napadaju bilo koga ko se bavi političkim aktivnostima jer je to nešto što bi trebalo da važi za sve, bezbednost učesnika političkog procesa“, kaže Dačić.

Kakvi su, međutim, dometi pritisaka na glasače? Sociološkinja Vesna Pešić smatra da ovakva kampanja negativno utiče na izlaznost birača.

„Ljudi imaju strašno mnogo problema i sklanjaju se sada, sklanjaju se od vlasti, pa tako ni na izbore neće da izađu“, kaže Pešić.

Do izborne tišine je ostalo još četiri dana.