Opozivi ambasadora prema propisima ili novoj praksi?

Vesti 25. feb. 201818:04 > 18:04
Podeli:
Izvor: N1

Srbija je dobila nove ambasadore u desetak zemalja. Ministar Dačić kaže da nisu smenjeni, nego opozvani jer im je istekao mandat. Ipak, pre samo nekoliko nedelja najavio je proveru rada diplomatskih predstavništava, što je kako kažu diplomate - prilično neuobičajeno.

Zamenjeni, ili, kako se to u diplomatskom žargonu kaže, opozvani, jesu ambasadori u Austriji i Bosni i Hercegovini, a nova lica idu i u Španiju, Slovačku, Tursku kao i u nekoliko zemalja na nerezedencijalnoj osnovi.

„Postoji rečnik koji se koristi. Kada mu istekne mandat ide se na opoziv. Nije to zato što je neko loše radio, nego takva je formulacija“, kazao je Dačić.

Iako se po terminlogiji drži propisa, deluje da su neki drugi propisi ostali po strani, između ostalog da mandat ambasadora traje tri do četiri godine.

„Ja kad nekog imenujem za ambasadora, i to potpiše predsednik, tu ne postoji ograničenje mandata, on je na tom mandatu dok ga ne opozovemo“, dodaje.

Ovakvo obrazloženje šefa diplomatije, moglo bi da znači da se praksa po pitanju trajanja mandata menja, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

„Praksa je da traje četiri godine i svi propisi MSP-a i diplomatske službe mandat traje tri, četiri, godine. Može da se završi i ranije, ali se podrazumeva se da se posle četiri godine ambasador menja. Ovo što je rekao ministar je izgleda neka nova praksa, ili nešto što će biti deo nekog novog zakona o spoljnim poslovima pošto se na taj zakon dugo čeka“, kazao je Milivojević.

Praksa je, kako kaže Milivojević, zaobiđena i u slučaju aktuelnih opoziva, jer su svi ambasadori „probili mandat“.

„Te smene idu posle isteka četvorogodišnjeg mandata već to znatno kasni, ali to je pitanje kadrovske politike i funkcionisanja ministarstva“, dodao je on.

A upravo je ministar doveo u pitanje rad određenih diplomatskih predstavništava, pa su tako, prema navodima medija, kontrolisane ambasade u Beču i Bratislavi, odnosno baš odakle su zamenjeni, odnosno opozvani ambasadori. Dačić danas nije govorio o tome da li su opozivi u vezi sa kontrolama.