Zgrada za socijalno stanovanje u Novom Sadu pod istragom

Vesti 24. feb. 201817:30 > 25. feb. 2018 19:26
Podeli:
Izvor: N1

Novoizgrađena zgrada u Novom Sadu, namenjena socijalnom stanovanju, duže od godinu dana je prazna. Oni kojima su ti stanovi potrebni, međutim, izgleda da će još čekati jer se njena izgradnja nalazi pod istragom i to zbog sumnje u falsifikovanje dokumentacije.

Novi Sad dobija zgradu za socijalno stanovanje. Ovu najavu Novosađani slušaju više od deset godina, koliko dugo nijedan takav stan nije izgrađen. Poslednja u nizu, međutim, bila je daleko konkretnija.

„Zgrada je završena, urađeni su svi priključci, struja, voda, kanalizacija, toplana“, rekao je gostujući na Radio televiziji Vojvodina 2016. godine direktor Stambene agencija Novog Sada Goran Zarić.

Na zgradu o kojoj direktor Stambene agencije govori od tad pala su dva snega, ali ključeve nije dobio niko. Ne samo u ovoj zgradi, već i u svim ostalim nekretninama čiju izgradnju finansira grad, jer komisija nije utvrdila ni kriterijume za dodelu.

„Nije na čast onima koji to treba da sprovedu, posebno sa stanovišta onih kojima je to potrebno“, ocenio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Milivoje Vojinović. 

Oni kojima su stanovi potrebni, po svemu sudeći, još će se načekati. Svi projekti socijalnog stanovanja u Novom Sadu stoje, tvrdi gradonačelnik Novog Sada, iz formalnih razloga.

„Vodi se više sudskih sporova po konkursnim procedurama. Uvek neko ko nije zadovoljan ulaže žalbe, posle toga tužbe nadležnim sudovima i zbog toga nismo formalno-pravno u mogućnosti da okončamo konkurse“, objašnjava Miloš Vučević.  

Nisu samo ponuđači bili nezadovoljni tenderima, već i policija, koja je podnela prijavu smatrajući da je firma GAT prilikom konkurisanja priložila falsifikovanu dokumentaciju, za šta je prvi čovek grada, po svemu sudeći, saznao od novinara.  

„Ako je bilo falsifikovanih isprava, od strane koga? Izvođača? Pa to je onda nešto što zahteva momentalnu akciju policije i tužilaštva. Momentalnu“, smatra Vučević.  

Policija i jeste momentalno reagovala, ali još 2015. godine. Od tad, istraga još uvek traje, a u Stambenoj agenciji, i pored toga, tvrde da je sve bilo čisto.  

„Javna nabavka je sprovedena u potpunosti u skladu sa zakonom. To je nedvosmisleno potvrdila i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je odbacila zahtev za zaštitu prava koji je podneo drugi ponuđač na tenderu“, kaže Zarić. 

I to je tačno. Međutim, komisija se nije bavila potencijalnim falsifikovanjem podataka na tenderu, već prigovor odbacila iz formalnih razloga.