Obeležena 156. godišnjica advokature u Srbiji

Vesti 24. feb 201815:17 > 15:32
N1

Izbacivanje advokata iz Ustava Srbije ne dolazi u obzir, izjavio je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac na svečanom obeležavanju 156. godišnjice advokature u Srbiji i Dana advokature, kojem je prisustvovala ministarka pravde Nela Kuburović i poručila da su advokati partner vladi.

Gostiljac je na svečanoj akademiji u velikoj plenarnoj sali Doma Narodne Skupštine rekao da su pred tom profesijom i njenom komorom veliki izazovi i istakao da imaju dogovor sa Ministarstvom pravde da u radnoj grupi za izradu Zakona o advokaturi budu advokati.

Gostiljac je rekao da advokatura Srbije ima svoj legitimitet i da je njihova poruka sagovornicima iz državne uprave da danas u advokaturi postoji konsenzus o svim važnim pitanjima, kao što su ustavno-pravni položaj, poreski i materijalni položaj, donošenje zakona i svih drugih pitanja koji se tiču advokata.

On je podsetio na ranije sukobe i nesuglasice, koji su otežavali rad komore i istakao da je na te sukobe stavljena tačka. 

„To je trenutno najveći uspeh ovog Upravnog odbora“, rekao je on i dodao da je od dolaska na čelo AKS, pet meseci, preuzeo obavezu da se odnosi među komorama dovedu u stanje uređenosti. 

„Mislim da smo u tome uspeli i danas su prisutni svi predsednici komora u sastavu AKS“, naglasio je Gostiljac.

Pritisci na advokaturu postoje u mnogim evropskim zemljama, a, kako je rekao, „advokatura Srbije ima 156 godina takvih pokušaja“. 

„Optimista sam da ćemo uspeti da odbranimo profesiju i advokaturu povratimo na mmesto u društvu koje joj pripada“, poručio je Gostiljac. 

Kuburović je rekla da će zajedno raditi na reformi propisa koji se odnose na položaj advokature i na zakonu o advokaturi. 

„Ne bežimo od toga da zajedno radimo u poboljšanju svih zakona“, rekla je ona.

„U planu rada Vlade za 2018. godinu je niz aktivnosti za unapređenje pravosuđa, a vi ste svakako partner“, rekla je Kubirović i rekla da je jedan od prioriteta stvaranje sistema ujednačene sudske parkse. 

Danu advokature u organizaciji AKS prisustvovali su i gosti iz evropskih advokatskih komora i međunarodnih advokatskih organizacija.