Selaković: RS i Srbija obavezaće se na strateško delovanje

Vesti 24. feb 201811:49 > 11:51
Podeli:
Izvor: N1

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je u Banjaluci da su Srbija i Republika Srpska (RS) izradile važan starteški akt, koji će biti usvojen u formi prvog aneksa Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije.

Selaković je istakao da će taj akt obavezati na strateško delovanje kada je reč o pitanju zaštita kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.  

„U poslednje vreme svedoci smo da RS i Srbija, ne na dnevno-političkom planu, već strateškom planu, sve više istupaju zajedno o pitanjima koja su od suštinskog značaja i za RS i Srbiju, a od krucijalnog značaja za pitanje jedinstva srpskog naroda“, kazao je on. 

Selaković je naveo da u usvajanje tog akta nisu uključeni Srbi iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, već samo RS i Srbija, zato što su Srbi u RS i Srbiji konstitutivan narod, što ostvaruju vlast i što Srbija, kao matica srpskog naroda, ima specijalne i paralelne veze sa RS.  

Prema njegovim rečima, Srbija ima ustavnu obavezu da brine o svojoj dijaspori i narodu gde god on živio.  

Selaković danas učestvuje na Forumu dijaspore koji je organizovan u Banjaluci pod pokroviteljsvom predsednika RS Milorada Dodika. 

Predstavnici RS i Srbije ranije su najavljivali usvajanje zajedničke deklaracije o opstanku srpskog naroda, ali njen sadržaj još nije predstavljen javnosti. Predsednik Srbije Alekasndar Vučić naveo je da će to biti učinjeno posle lokalnih izbora.