EBU: Pratićemo kako javni servisi izveštavaju o izborima

Izbori BG 23. feb 201820:04 > 20:06
N1

Generalni direktor Evropske federacije javnih emitera (EBU) Noel Karan saopštio je da će ta institucija pratiti kako javni servisi izveštavaju o lokalnim izborima u Beogradu i naglasio da veruje da će se Radio televizija Srbije pridržavati novinarskih standarda.

Karan je to naveo kao odgovor nosiocu liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ Draganu Đilasu koji mu je u pismu 15. februara naveo su se Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) pretvorili u propagandno glasilo vladajuće Srpske napredne stranke

„Vaš prigovor prosledili smo našoj članici i verujemo da će se RTS, kao pouzdana institucija sa utvrđenim pravilima i dugogodišnjom rutinom u praćenju izbora pridržavati novinarskih standarda u najboljoj nameri. Mi ćemo svakako pratiti razvoj situacije“, poručio je Karan.

U pismu koje je medijima prosledio RTS, Karan je kazao i da je izveštavanje o izborima veoma odgovoran i visoko izazovan posao za sve medije u Evropi i da zahteva „doslednu procenu i balansiran pristup“.  

Đilas se u pismu pozvao na istraživanje organizacije CRTA koja je na uzorku od 13 različitih medija utvrdila da je opozicija zastupljena u 27 odsto priloga o beogradskim izborima, a stranka na vlasti u 73 odsto, dok je na televizijama emitovano najviše kritičkih priloga u odnosu na opoziciju, odnosno čak 74 odsto priloga.