Zavetnici zalepili preteće plakate na prostorije više NVO

Izbori BG 23. feb 201810:57 > 11:28
N1

Organizacija “Zavetnici” izlepila je plakate na prostorije Kuće ljudskih prava, Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Inicijative Ne davimo Beograd, sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”.

„Zavetnici“ su izlepili plakate na izloge prostorija Kuće ljudskih prava, na kojima je izložba najpoznatijih svetskih dizajnera sa temom tolerancije koju je okupio Mirko Ilić, a koja je održana u dvadesetak zemalja do sada, napisao je na Tviteru direktor Jukoma Milan Antonijević.

Plakati sa pretećim porukama osvanuli su i na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom. Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, pretnje „Zavetnika“ predstavljaju još jedan u nizu napada koji se dešava u atmosferi kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića.

Žene u crnom ukazuju i da klima nekažnjivosti predstavlja ohrabrenje i poziv počiniocima za nove napade, zbog čega i za ovaj, kao i za prethodne napade, smatraju odgovornim “autoritarni režim na čelu sa Vučićem”.

Preteći plakati „Zavetnika“ izlepljeni su i na ulazu u prostorije Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Inicijativa Ne davimo Beograd takođe je saopštila da su na vratima njenog izbornog štaba i putokazima koji do njega vode osvanule pretnje koje su kako se navodi, „potpisali Zavetnici, jedna od SNS-ovih lista“.

Podsetimo, “Zavetnici” su početkom februara na prostorije Kuće ljudskih prava zalepili plakate kojima se protive kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobolevu nagradu za mir.

“Zavetnici” su inače učesnici beogradskih izbora, koji će biti održani 4. marta, a u više navrata su tokom kampanje najavili da će, u slučaju pobede, zabraniti nevladine organizacije koje dobijaju bilo kakvu pomoć iz inostranstva.