Penzioneri tvrde da žive bedno, ministar nudi kartice

Vesti 22. feb 201819:15 > 19:17
N1

Sindikati penzionera i vojnih penzionera poručuju da sve teže žive, zbog čega su danas u centru Beograda održali protest.

U centru prestonice novogodišnja rasveta i dalje je tu. Na istom mestu su i zahtevi nezadovoljnih penzionera koji traže ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načita isplate penzija.

“Ponovo podsećamo izvršnu vlast u Srbiji da ponište ovaj neustavni i nemoralni zakon, da donesu zakon o povraćaju neisplaćenih delova penzije, i da donesu izmene Zakona o PIO”, poručio je Jovan Tamburić iz Udruženja sindikata vojnih penzionera.

Na protestnom okupljanju penzioneri su poručili da od države traže da vrati penzije na nivo pre smanjenja, jer u ovim uslovima kako napominju u anketi TV N1, nemaju dostojanstvenu starost u Srbiji.

“Penzioneri žive ko poslednji bednici.”

“Što su penzije takve kakve jesu i smanjene, troškovi života rastu, a penzije ne prate troškove života.”

“Tražim da mi vrate penziju na staro, mom mužu i meni 13.200 svakog meseca se odbija.”

“Ne možemo da odvojimo nekad ni lek da kupimo.”

A nadu u bolje, nedavno je ulio predsednik Aleksandar Vučić uz obećanje da povećanje penzija sledi do kraja godine. Međutim, penzioneri su sumnjičavi.

“Predsednik kao i uvek manipuliše, kao što je manipulisao 2014. godine izjavama u predizbornoj kampanji da neće nikako smanjivati penzije, tako godinama, evo tri godine, četvrta je uprono manipuliše sa ovim povećanjima koja nisu dovoljna”, tvrdi Tamburić.

U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja – bez reakcije. Na pitanja naše televizije, do emitovanja priloga, odgovora nije bilo. A dok su pojedni najstariji građani svoje probleme rešavali na ulici, resorni ministar Zoran Đorđević je za to vreme u Skupštini Srbije delio penzionerske kartice.

“Koje će našim penzionerima da pruži jednu dodatnu mogućnost da sa jedne strane budu potpuno bezbedni kada su u pitanju podaci o ličnosti, a sa druge strane i da pruže mogućnost da imaju popuste”, poručio je ministar Đorđević.

Akciju „Stavimo tačku na pljačku“, do sada je prema računici sindikata podržalo preko 150.000 penzionera širom Srbije.