Klačar: SNS kao komunisti – želi vast na svim nivoima

Izbori BG 21. feb 201815:37 > 15:43
N1

Izvršni direktor CeSida Bojan Klačar ocenio je da se Srpska napredna stranka ponaša kao nekada komunisti, jer želi vlast na svim nivoima i u svakom mestu.

„Logika SNS-a u ovom momentu je slična logici koju su nekada imali komunisti – da se ima vlast na svim nivoima i na svakom mestu. To nam govori zapravo da oni žele da imaju vlast u svakom segmentu koji to zakoni u Srbiji dozvoljavaju. To nije iznenađenje, imajući u vidu, da u ovom momentu imate, kada je reč o višim nivoima vlasti, prvi put situaciju da faktički imate monolitan pejsaž kada je reč o političkoj moći“, rekao je Klačar za Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE. 

On je podsetio da u Srbiji svega šest lokalnih samouprava nije pod vlašću SNS-a. 

Prema njegovim rečima, o želji SNS-a za preuzimanjem vlasti na svim nivoima svedoči i činjenica da se po prvi put u novijoj istoriji višestranačja dešava da se o izborima za mesne zajednice govori u medijima sa nacionalnom frekvencijom, gde se ti izbori predstavljaju kao neki veoma važni izbori. 

Klačar je dodao da izbori za mesne zajednice nisu nevažni, ali je njihov značaj „duboko lokalan“.

Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku rekao je za VOICE da je SNS u Novom Sadu, gde ima vlast u svih 46 mesnih zajednica, vrata tih objekata zatvorio za nevladine organizacije. 

„Mislimo da je to strah od građana ili autizam paranoične vlasti“, ocenio je Gajić. 

Dobrica Veselinović iz organizacije Ne da(vi)mo Beograd rekao je da su u Beogradu u poslednje vreme prisutan trend urušavanja prostornog fonda mesnih zajednica, jer su ti prostori počeli da se masovno daju u zakup za različite namene poput teretana, privatnih škola i slično, što je dovelo do nestanka velikog dela tih prostora. 

„S druge strane, manji prostori za sastanke i skupove, počeli su prvo da bivaju okupirani raznim političkim strankama, pa nije bilo moguće doći do termina, da bi se u poslednje vreme to pretvorilo u naplatu koja, na primer na Novom Beogradu ide i do 1.500 dinara za korišćenje male sale za dva sata. To, u stvari, ima za cilj da odvrati ljude da koriste te prostore“, kazao je Veselinović. 

On je ocenio da su organizovani građani na lokalnom nivou zapravo najveća pretnja partijskim strukturama. 

„To sistemsko zanemarivanje toga gde dijalog i demokratija počinju rezultiralo je time da su mesne zajednice sada puštene da propadnu“, rekao je Veselinović.