Profesori prava: Nacrt Ustava ugrožava demokratski poredak

Vesti 20. feb 201819:47 > 19:47
Tanjug/ Tanja Valič

Naučnici i predavači iz oblasti ustavnog prava saglasni su u tome da predloženi nacrt ugrožava demokratski poredak, jer sudsku vlast stavlja pod direktnu kontrolu politike. Pored zamerki na sadržaj, profesori prava izneli su i čitav niz primedbi na formu predloženog teksta.

Da se mišljenje struke ne uvažava, predstavnici pravničkih udruženja ponovili su i danas, na debati o predloženim amandmanima pod nazivom „javno saslušanje profesora“.

Nacrt izmena Ustava pao je na ispitu – ocena profesora prava glasi – aljkavo.

„Ovu radnu verziju predloženih amandmana odlikuje izrazito nizak nivo nomotehnike, dakle ona su u tom zanatskom smislu jako loše urađena. Bez obzira na to što je reč o radnoj verziji čini mi se da ovakav tekst ne bi trebalo da bude obnarodovan i da ne služi na čast Ministarstvu pravde“, kaže profesor Darko Simović.

Stav da je reč o „činovničkom“ Ustavu, i to ne samo zato što su ga pisali državni činovnici, dele i drugi. Umesto „zatrpavanja“ Ustava amandmanima, oblast pravosuđa, tvrde, mogla je da se reguliše i zakonima.

„Taj manir koji je imala socijalistička ustavnost, morao je biti prevaziđen jednim novim razumevanjem značaja Ustava, kao najvišeg zakona, u građenju jedne ustavne kuture poštovanja ustavnog teksta. U tom smislu su i oni napori i zalaganja da se i ove izmene vrše ne na ustavnom nego na podustavnom nivou, na nivou zakona“, navodi profesorka Olivera Vučić.

Oštar u kritici predloga amandmana bio je i profesor Ratko Marković, autor „Miloševićevog“ Ustava iz 1990. godine. Marković kaže da je opasno to što većina medija celu stvar prećutkuje.

„Ovaj tekst nije objavljen uopšte u dnevnoj štampi, niti uopšte u štampi. Pazite kako se obaveštava javnost u dnevnicima udarnim – ni reči nema o ustavnoj promeni. Dobijam utisak da cela stvar hoće da se ispod žita gotovo prokrijumčari“, navodi profesor Ratko Marković.

Profesori su podsetili na još jednu pravnu lekciju – vrhovni zakon ne bi smeo da se menja „tek tako“.

„Nepotrebno se zalazi u materiju koja bi trebalo da bude zakonom uređena. Dakle Ustav se sve vreme pretvara u pravnu svaštaru“, dodaje profesor Simović.

„I ja moram da kažem, iskazivanje političke moći koja vidi svoj izraz u tome što menja Ustav onda kad smatra da je to potrebno“, naglasila je profesorka Olivera Vučić.

Pri čemu se, dodaju, struka malo pita, a još manje sluša.