Ministarstvo pravde: Napuštanje skupa u Novom Sadu planirano

Vesti 20. feb 201814:27 > 15:05
Tanjug/ Jaroslav Pap

Ministarstvo pravde je saopštilo da napuštanje rasprave o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu otvara sumnju da su se predstavnici nekih strukovnih udruženja i civilnog sektora "unapred pripremali da napuste taj skup". Za N1 u ministarstvu kažu da na javnoj raspravi svako treba da kaže svoje mišljenje, bez obzira koliko se ono razlikovalo od drugih.

„Uzimajući u obzir da se radi na izmenama najvišeg pravnog akta Republike Srbije, Ministarstvo pravde ukazuje da je potrebno da se čuju svi stavovi, mišljenja, kao i kritike, kako stručne javnosti i civilnog sektora, tako i onih koji su ovakav nacrt predložili, bez obzira da li se konkretni stavovi pojedinaca dopadaju nekom od učesnika javne rasprave“, navodi se u odgovoru ministarstva na pitanje N1 o tome šta se dešavalo na skupu u Novom Sadu.

Upravo zato, kako kažu, Ministarstvo pravde je organizovalo dva kruga javne rasprave – prvi uoči objavljivanja Radnog teksta izmena Ustava i drugi nakon objavljivanja ustavnih amandmana 22. januara.

„Ukazujemo da je javna rasprava mesto gde svako treba i ima pravo da kaže svoje mišljenje, bez obzira koliko se ono razlikovalo od stava ili mišljenja drugih“, naveli su u saopštenju i dodali da „upravo zato napuštanje okruglog stola u Novom Sadu od strane predstavnika određenih strukovnih udruženja i civilnog sektora otvara sumnju da su se oni unapred pripremali da napuste javnu raspravu“.

 Iz ministarstva podsećaju da je taj okrugli sto nastavljen uz prisustvo predstavnika drugih udruženja, sudija, tužilaca.

Ministarstvo je pozvalo predstavnike strukovnih udruženja i civilnog sektora da nastave učešće u javnoj raspravi, a prilika za to je novi okrugli sto, koji će biti održan u ponedeljak, 26. februara u Nišu.

„Podsećamo da će javna rasprava trajati do 8. marta, kao i da zainteresovani, pored učešća u preostala dva okrugla stola, mogu Ministarstvu pravde da dostave i svoje pismene komentare, sugestije i predloge“, navodi se u saopštenju.

Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je u ponedeljak javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Čedomira Backovića.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika saopštilo je danas da su predstavnici tog udruženja napustili skup jer je „umesto konstruktivne i stručne javne rasprave napravljen zaokret u diskusiji od strane predstavnika Ministarstva pravde, koji je pokušao da diskredituje pravosudni sistem, bezbobzirno upućujući uvrede i omalovažavajući bez ikakvog realnog osnova nosioce sudijske i javnotužilačke funkcije“

„Takav odnos prema pravosudnom sistemu je nedopustiv i predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika to nisu mogli da tolerišu, te su zajedno sa predstavnicima Društva sudija, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Advokatske komore Vojvodine i nevladinih organizacija i doneli ovakvu odluku“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je ranije danas da se nipodaštavajući odnos prema struci nastavio i da je „već prešao u formu pretnji“.

„Zbog toga smo morali da reagujemo i sudije i tužioci i strukovna udruženja koja se godinama bave vladavinom prava su juče sa tog skupa izašli. O tome da li ćemo i trajno izaći iz ove rasprave odlučiće upravni odbori naših udruženja“, rekla je Boljević.