Protest sindikata penzionera u četvrtak u Beogradu

Vesti 20. feb 201812:07 > 12:10
N1

Sindikat penzionera i Sindikat vojnih penzionera pozvali su građane da im se u četvrtak, 22. februara, pridruže na protestu koji će organizovati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kao i u protestnoj šetnji do Predsedništva i Ustavnog suda.

Na konferenciji za novinare predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihailo Radović rekao je novinarima da je cilj protesta da se poništi, kako je rekao, neustavni zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija i da se podseti da je prošlo dve godine od podnošenja inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu Srbije.

„Danas smo išli u Ustavni sud da pitamo dokle je stigla inicijativa i rečeno nam je da je u razmatranju. A to je trajno nesvršeni glagol“, rekao je Radović u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On je dodao da penzioneri od lepih reči ne mogu da žive i ne mogu da čekaju 2025. godinu da bi imali bolje uslove života.

„Zato ćemo se sakupiti u četvrtak da bismo doveli aktuelni režim u situaciju da razume položaj penzionera ili da ode u istoriju“, rekao je on.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić rekao je da oni protestom žele da iskažu neslaganje sa reformama koje su počele i završavaju se na penzionerima.

„Više od 150.000 oštećenih penzionera se priključilo protestu da bi se izborili za svoja prava“, rekao je Tamburić.

On je još jednom pozvao sve penzionere i građane da dođu na protest koji će početi u 12.05, kako bi javnosti u Srbiji i institucijama poslali određene poruke.