AKPA: Ne sme prestati dijalog u pravosuđu

Vesti 20. feb 201809:23 > 09:25
Tanjug/ Jaroslav Pap

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je da izražava žaljenje što je nekoliko važnih strukovnih i nevladinih organizacija napustilo zvaničnu javnu raspravu o izmeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa.

Na skupu su ostali predstavnici Visokog saveta sudstva, Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja sudija prekršajnih sudova, pojedine sudije novosadskih sudova, AKPA i drugi.  

„Izmena najvišeg pravnog akta značajna je za sve sudije, tužioce, njihove pomoćnike, polaznike Pravosudne akademije, za zakonodavnu i izvršnu vlast, nevladin sektor, kao i za sve građane. Upravo zato, svi koji učestvujemo u raspravi treba da se uzdržavamo od ‘teških reči’ i svaku kritiku da argumentujemo“, navodi se u saopštenju.  

Dodaje se da je dobro da se u raspravi čuju mišljenja ne samo nevladinog sektora, već i organa, kao što su Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, „koji godinama nisu iznosili svoje mišljenje o pravosudnim temama, iako su neka goruća pitanja stvarala velike probleme“.

„Tako smatramo uprkos tome što ta mišljenja ocenjujemo kao neobjektivna i nesveobuhvatna kada je u pitanju položaj Pravosudne akademije u pravnom sistemu. Proces demokratizacije pravosuđa podrazumeva, nažalost, i turbulencije, a toga ni AKPA nije bio pošteđen, te mesecima unazad imamo brojne uvrede na račun našeg udruženja i Pravosudne akademije i to od strane kolega iz strukovnih udruženja, uprkos čemu mi nastojimo da dijalogom, kao jedinim mogućim sredstvom premošćavamo razlike“, zaključuje se u saopštenju.