Arifi novi predsednik opštine Preševo

Vesti 19. feb 201821:12 > 21:12
Podeli:
Izvor: N1

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Opštine Preševo koja je trajala više od osam sati, za predsednika opštine je izabran Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene (AP), a za predsednika Skupštine Opštine Sami Salihu, lider grupe gradjana "Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca".

Za zamenika predsednika Skupštine Opštine izabran je odbornik srpske liste „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“ Branko Trajković, član Srpske napredne Stranke (SNS), dok je za seketara Skupštine Opštine izabran Ragmi Haljilji.

Vladajuću koaliciju u Preševu, posle prevremenih lokalnih izbora 24. decembra 2017. godine i ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu 28. januara, čine: Alternativa za promene s 15 odbornika, grupa gradjana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca sa tri odbornika i srpska lista „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“ s dva.

Prvi put od uvodjenja višestranačkog sistema u Srbiji odbornici srpskih partija deo su vladajuće koalicije u Preševu, a dva odbornika u lokalnoj skupštini su članovi SNS, Branko Trajković i PUPS-a Branislav Manasijević.

Novu vladajuću koaliciju u Preševu su zbog učešća srpskih odbornika kritikovali predstavnici opozicije: 11 odbornika Demokratske partije Albanaca (DPA) čiji je lider Ragmi Mustafa, šest odbornika Partije za demokratsko delovanje (PDD) čiji je lider Riza Haljimi, kao i lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani, koji je i jedini odbornik iz te partije.

Šefica odborničke grupe PDD Ardita Sinani rekla je za skupštinskom govornicom da nova vladajuća koalicija u Preševu „liči na Frankeštajna“, dok je lider DUD Skender Destani kritikovao albanske političare iz vladajuće koalicije što su u vladajuću koaliciju „primili srpske odbornike s liste koja smatra da je Kosovo i dalje sastavni deo Srbije“.

Lider AP i novi predsednik Opštine Preševo, Šćiprim Arifi nazvao je te ocene „grotesknim manipulacijama“ i naveo da je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj Vladu formirao uz učešće srpskih stranaka na Kosovu.

Po njegovim rečima nova vladajuća koalicija u Preševu formirana je tako da doprinese bržem razvoju opštine.

Odbornici opozicije nisu prisustvovali glasanju za predsednika Skupštine Opštine, kao ni glasanju za predsednika Opštine.