Belgijski novinar, nakon pisanja medija, dobio boravišnu

Vesti 19. feb 201815:16 > 19:05
Podeli:
Izvor: Printscreen

Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio je boravišnu vizu na godinu dana, nakon što se u medijima pisalo da mu preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka.

Bertinšan je za N1 rekao da je dobio boravišnu vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom. Tamo su mu objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

Nikakvo dalje objašnjenje nije dobio.

Novinarska udruženja su prenela ranije danas da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“.

Filip Bertinšan od 2007. za francusko govorno područje piše o političkim temama, aferama koje su potresale Srbiju, izbornim ciklusima… A zbog procene da je bezbednosna pretnja, njegov dalji život i rad u Srbiji je sve do danas bio upitan, bez pojašnjenja na koji način on ugrožava nacionalni poredak.

„Budući da ovde živim već deset godina mnogo bolje poznajem situaciju od ostalih kolega u Francuskoj, ili u drugim zemljama. Ako postoji nagoveštaj izborne krađe, na primer, naravno da ću to proveriti, a potom objaviti… Ukoliko ovo nije zbog posla, ja ne znam šta je razlog. Ubeđen sam da je zbog mog posla, ako se uzme u obzir kontekst u kome se novinari u Srbiji napadaju zbog onoga što objavljuju“, navodi.

Viza je Bertinšanu odobrena kada je o svemu obavestio javnost i nakon reakcije domaćih i međunarodnih novinarskih udruženja. Prethodno je dva puta odbijen nakon razgovora u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

„Bili su veoma korektni i ljubazni. Nemam na šta da se požalim, nije bilo trik pitanja. Ispitivali su me o mojoj biografiji i o mom poslu, što je sve normalno. Ono što nije normalno je da su me zvali dva puta, a nakon toga odbili da mi izdaju vizu“, priča Bertinšan.

Objašnjenja o razlozima odbijanja vize i bezbednosnim pretnjama N1 je tražila i od BIA i od MUP-a. Isto traže i novinarska udruženja koja smatraju da BIA i MUP moraju da daju objašnjenja. O svemu smo pitali i premijerku, međutim ni ona nije znala više detalja.

„Ja potpuno stojim za to da su mediji u Srbiji slobodni, ako postoji takva indicija sigurna sam da je ona bazirana na činjenicama. Mislim da Srbija ima ozboljne institucije i nadam se da svaka institucija radi svoj posao“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Na koji to način BIA i MUP rade svoj posao i kako u jednom danu novinar koji slobodno piše postaje da bude opasnost, pitanja su bez odgovora. A Bertinšan podseća da nije demokratski tek tako nekoga proglasiti za državnog neprijatelja, i želi da, kako kaže, novinari u Srbiji koji kritikuju i postavljaju pitanja rade svoj posao bez ometanja.

Bertinšan će u utorak u Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je odluku MUP-a da belgijskom novinaru produži boravišnu vizu, ali je i pozvalo MUP i Bezbednosno-informativnu agenciju da javno saopšte na osnovu čega su ga prethodno proglasili „pretnjom po bezbednost države i njene građane“.

„Tražimo od MUP-a i BIA da javnosti objasne na osnovu čega je Bertinšan bio proglašen bezbednosnom pretnjom i koji se to ‘novi detalj pojavio’ zbog čega je odlučeno da mu se produži boravišna viza u Srbiji“, naveo je UNS.

Belgijska radio-televizija na francuskom jeziku, čiji je dopisnik Bertinšan, saopštila je da se njihovom novinaru ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije.

Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans.

Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavalac regiona, navodi RTBF.