Janković: Kočoperno mangupski nastup Dačića

Vesti 17. feb 201809:58 > 10:16
N1

Govoreći o problemu Kosova, profesor Filološkog fakulteta u penziji Vladeta Janković rekao je u Novom danu da misli da EU ima mnogo većih problema nego što je taj, te da Kosovo za EU nije "Bog zna kako važno, sem kao izgovor i argument zašto mi ne možemo da pristupimo".

Osvrćući se na nedavno otvaranje Srpskog kulturnog centra u Prištini, Janković je ocenio da „kultura tu ne može mnogo da pomogne“.

„Da se ne lažemo, koliko Srba ima u Prištini, u Prizrenu, koji je nekada bio ‘ponos srpski grad’. Tu ne može kultura mnogo da pomogne, tu jedino može da pomogne pametna spoljna politika, samo što sam video konferenciju za novinare ivice Dačića… Crno nam se piše“, ocenio je gost Novog dana.

Dodao je da misli da će ovo još potrajati, jer je ova konferencija „kočoperno mangupsko nastupanje“, kako je ocenio. Komentarisao je i intervju koji je predsednik Aleksandar Vučić dao za Rojters.

„Sve se svodi na jednu stvar, a to nije priznanje Kosova, nego potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma, modela dve Nemačke, odnosno da se dve zemlje ne priznaju uzajamno, ali da i jedna i druga budu članice UN. To je upravo to, sve ovo što predsednik izvodi, sve te patnje, ozbiljni dramatični nastupi, sve se svodi da se prihvati da oni budu članica UN, a ono što je bitno je da Srbija ne dopusti da Kosovo uđe u UN“, ocenio je Vladeta Janković.

On ističe da u, kako on kaže, takozvanom unutrašnjem dijalogu, ničeg nema.

„Vidite grupice istomišljenika koje prežvakavaju istu stvar. Trebalo bi da ustanove od nacionalnog značaja, Crkva, Akademija nauka, Univerzitet, da zauzmu čvrst, jasan stav, onog časa kada potpišete sporazum, vi ste digli ruke od Kosova za istoriju, za budućnost“, kaže on.

Dodao je da je „Vučić pod pritiskom i da je na vlasti da bi to uradio“, kao i da će biti dok to ne uradi, a posle „šta mu Bog da“.

„I šta nama Bog da“, kaže Janković.

Smatra da EU ima mnogo prečih problema nego što je taj.

„Naš izgled da jednog dana uđemo u EU je zanemarljiv. To je takođe jedna od stvari pred kojima bi trebalo imati oči otvorene. Od ovih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, nema govora da Španija prizna, Češka, Slovačka, to nema šanse. Kosovo za EU nije Bog zna kako važno, sem kao izgovor i argument zašto mi ne možemo da pristupimo“, ocenjuje gost N1.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: