Dačić: Burundi povukao priznanje, krhka nezavisnost Kosova

Tanjug/Tanja Valič

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je iz zvanične posete Burundiju doneo notu kojom ta afrička zemlja povlači priznanje Kosova kao nezavisne države.

„To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima. Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozivam ih da pokažu papire. Tu se nalaze zemlje koje nisu priznale Kosovo, zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija, kao i one koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države“, izjavio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je deset godina prošlo od proglašenje nezavisnosti, ali da je „i pored velike podrške zapadnih sila Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznata država“.

„Nije članica Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Saveta Evrope… Nije članica najvažnijih međunarodnih organizacija“, podsetio je Dačić i istakao da se bez dogovora sa Srbijom to pitanje ne može rešiti.

Srpski ministar je ocenio da je proglašenje nezavisnosti „neuspeli eksperiment i nasilje nad Srbima i međunarodnim pravnim poretkom“.

„Sad će neko da kaže – Burundi, to je neka zemlja tamo u Africi. Pa jeste, Barbados je velika sila baš. Ako niste znali, Burundi ima 10, 11 miliona stanovnika. To su sve zemlje koje su u prijateljskim odnosima sa bivšom Jugoslavijom. I Brabados, doći će uskoro izbori tamo. Ne sekirajte se, samo treba biti uporan“, rekao je Dačić i konstatovao da je Kosovo danas „čardak ni na nebu ni na zemlji, samo što je daleko od čardaka“.

Dačić je postavio pitanje zašto se priznanjem nezavisnosti Kosova nije niko dosad bavio u Srbiji i podsetio da je on, za samo nekoliko meseci, ubedio tri zemlje da povuku priznanje.

„Sve ih zbog toga optužujem. Mnogi su se radovali kako bi to skinuli sa dnevnog reda. Smatrali su to za teret, nekima je bilo lepše da idu u Vašington i Brisel nego u Burundi“, ocenio je Dačić.

On je rekao da garantuje da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti znatno manji.

„Ali ne borimo se samo sa Prištinom, na žalost, imaju logističku pomoć drugih država“, rekao je on.

Dačić je rekao da je ujedno informacija koju je predstavio na vanrednoj konferenciji za novinare „odgovor“ odlazećem šefu nemačke diplomatije Zigmaru Gabrijelu i poručio da se „Srbija radovala ujedinjenju Nemaca“.

„Što ne ide u Madrid da traži Špancima da treba da priznaju Kataloniju, što ne ide u Skoplje da ih ubedi da priznaju BJRM, pošto ih je Nemačka tako priznala“, upitao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da „njegov posao nije da se udvara Gabrijelu“, već da brani interese Srbije.

On ističe da se nigde u zvaničnom dokumentu Evropske unije ne govori da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i dodaje da to što su neke zemlje bilateralno priznale Kosovo ne znači da je to stav Unije.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da bez Srbije nije korektno razgovarati ni o demarkaciji granica sa Crnom Gorom.

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

N1