Poseta Gabrijela Beogradu i Prištini, poruke i nedoumice…

Vesti 16. feb 201817:20 > 19:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Nedavna poseta šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela Beogradu i Prištini i dalje izaziva broje spekulacije o njegovim porukama i oštre reakcije u Srbiji i na Kosovu. Premijerka Ana Brnabić kaže da nije tačno pisanje kosovskih medija da je Gabrijel vlastima u Beogradu i Prištini predstavio predlog za suštinu pravno-obavezujućeg sporazuma.

Sa kakvom porukom je Zigmar Gabrijel bio u Beogradu i Prištini?

Prema pisanju portala Gazetexpress na stolu je bio predlog da Srbija i Kosovo urede svoje odnose po modelu dve Nemačke, odnosno da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna. To, kako se navodi, podrazumeva uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije, jasno definisanje njene teritorije i održavanje odnosa putem diplomatskih predstavnika.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, međutim, tvrdi da Gabrijel u Beograd nije došao sa predlogom pravno-obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova. „To je stvarno samo stvar Beograda i stvar dijaloga Beograd – Priština, tako da nema potrebe da bilo ko donosi bilo kakve dokumente u Srbiju“, navodi premijerka.

N1: Možda nije dokument, koliko sam shvatio to je predlog šta bi trebalo da stoji u tom sporazumu. Jeste li razgovarali o tom sporazumu?

„Upravo suprotno. Dakle, on je pitao nas šta mi mislimo kakav je plan za budući dijalog Beograda i Prištine. Još jednom se vraćam na to  – to zavisi samo od Beograda, tako da oni realno, ok je da pitaju kakvi su naši planovi, ali to na kraju krajeva zavisi samo od nas“, kaže premijerka.

I dok Ana Brnabić kaže da je Gabrijel pogrešno interpretiran i da je u Prištini rekao da Srbija treba da prihvati, a ne da prizna nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i država kandidata u Sofiji ima jasnu poruku za svog nemačkog kolegu.

„Apsolutno je kontraproduktivno i neprihvatljivo da pojedine kolege, ministri spoljnih poslova šalju arogantne poruke Srbiji, da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ukoliko želi da postane član EU. Ono što oni ne žele da čuju u okviru svojih zemlja – nemojte takve poruke nama da šaljete. To je ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za Srbiju“, rekao je Dačić.

A osim u Srbiji i novinari u Nemačkoj bave se pitanjem šta je tačno Gabrijel rekao.

Kao i u srpskim medijima, ostalo je nejasno i u nemačkim, a pratio sam i na engleskom šta se piše, da li je on to rekao priznanje ili prihvatanje. Ja mislim da je on samo na direktniji način, ali, ipak i dalje dosta uvijeno, govorio o onome što se u Srbiji kolokvijalno naziva prihvatanje realnosti, o čemu uostalom govori i predsednik Vučić, samo što on, kada kaže realnost, ne kaže da je realnost nezavisno Kosovo“, navodi Nemanja Rujević, novinar Dojče Velea.

Predsednik Srbije Aleknsadar Vučić sredinom prošle godine pokrenuo je inicijativu za unutrašnji dijalog o Kosovu, a krajem januara je najavio da će za dva, dva i po meseca predložiti, kako je naveo, najmanje loše rešenje za to pitanje.