Brnabić: Gabrijel nije doneo nikakav dokument u Beograd

Vesti 16. feb 201811:35 > 11:40
FoNet / Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nije u Beograd doneo nikakav dokument i dodala da je pravno obavezujući sporazum pitanje koje je u isključivoj nadležnosti srpskih vlasti.

„Gabrijel nije doneo nikakav dokument. Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa. Srbija je prva pokazala odgovornost kroz unutrašnji dijalog“, rekla je ona.  

Premijerka je rekla da je sa Gabrijelom razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine, a da je on bio zainteresovan za to šta Vlada Srbije dalje planira.  

„Nema potrebe da bilo ko donosi bilo kakav dokument. On je nas pitao kakavi su naši planovi (za pravno obavezujući sporazum)“, rekla je ona.

Predsednica Vlade je dodala da je Srbija sprovela skoro sve što je dogovoreno iz Briselskog sporazuma, osim dela o energetici i dodala da trenutno radi na tome, ali da Priština „nije uradila nijedan jedini korak“.

Upitana da li je Gabrijel tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Brnabić je rekla da je to pogrešno preneto i da je on govorio da Srbija treba da „prihvati“ nezavisnost.