Rujević: Nejasna poruka Gabrijela Srbiji u vezi sa Kosovom

Vesti 16. feb 201809:36 > 09:37
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Novinar Dojče Velea Nemanja Rujević ocenio je u Novom danu, govoreći o izjavama odlazećeg šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela o odnosu Srbije i Kosova, a koji je kombinovao reči priznanje i prihvatanje situacije, da je ostalo nejasno da li je poručio Srbiji da mora da prizna Kosovo, što bi bila promena u stavu nemačke politike.

„Mislim da je on na direktniji način, ali ipak dosta uvijeno, govorio o onome što se u Srbiji kolokvijalno naziva prihvatanje realnosti. O tome govori i predsednik (Aleksandar) Vučić, samo što on kad kaže realnost ne kaže da je realnost nezavisno Kosovo“, smatra Rujević.

Kaže da je „čudna situacija“ da Gabrijel ide na Balkan jer se u Nemačkoj vodi borba oko formiranja nove vlade.

„Nemački mediji su više prenosili minijaturu sa konferencije za novinare kad je (Aleksandar) Vučić rekao da bi voleo da Gabrijel ostane na nekoj važnoj poziciji i prema njihovom tumačenju to baš nije ‘leglo’ Gabrijelu, da se na konferenciji u Beogradu govori o njegovoj budućnosti“, prenosi Rujević.

On podseća da u Nemačkoj niko ne krije da se zalažu za nezavisnost Kosova.

„Ali ćete uvek čuti i navođenje niza problema – od vladavine prava, korupcije, nepotizma, odnosa prema ratnim zločinima itd“, kaže Rujević.

Milić: Gabrijel bio konkretan

Izvor : N1

Programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić ocenio je da je Gabrijel bio konkretan u razgovorima sa zvaničnicima Srbije i Kosova i da je to bila, na neki način, korekcija onoga što je pre njega u Beogradu govorio austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

„Ono što je najvažnije za Nemačku jeste da ne bude sukoba, da postoji dijalog i to je istakao i Gabrijel govoreći o stabilnosti i miru“, rekao je on.

Milić je podsetio da je Gabrijel odlazeći ministar spoljnih poslova, te stoga nije neuobičajeno da je dao „hrabrije“ izjave.

„On je sklon da menja svoje stavove za 180 stepeni, kad je reč o partijskoj politici, ali ovde je reč o zvaničnoj politici“, kaže Milić i dodaje da je Nemačka najviše zastupljena u regionu, uz austrijske zvaničnike koji takođe često dolaze u posetu.

Milić ističe poruku Gabrijela da „nema kredita“ kad je reč o ispunjavanju uslova kao što su vladavina prava i sloboda medija.

Pogledajte snimak celog gostovanja: