Nemački predlog pravno-obavezujućeg sporazuma s Prištinom

Vesti 15. feb 201818:17 > 18:20
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preneo predlog za suštinu pravno-obavezujućeg sporazuma između dve strane, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je na portalu gazetarexpress.com.

Prema tom predlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.  

„Ono što se tako dugo govorilo da Kosovo i Srbija treba da urede međusobne odnose prema modelu dve Nemačke izgleda da dobija oblik na diplomatskom nivou“, navodi portal.  

Do sada se od Srbije zahtevala puna normalizacija odnosa sa Kosovom, što podrazumeva uklanjanje Kosova iz ustava Srbije, jasno definisanje njene teritorije, održavanje odnosa putem diplomatskih predstavnika u oba glavna grada, ali ne i formalni akt priznanja nezavisnosti Kosova.  

Nemački šef diplomatije je juče u Beogradu i Prištini predstavio predlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo reč priznanje.  

„Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov“, kazao je Gabriel.  

Isti stav je preneo i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramušu Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju sa kojima se juče i danas susreo u Prištini.  

U Strategiji za proširenje EU na zapadnom Balkanu, koja je predstavljena pre nekoliko dana, zatražena je efektivna i sveukupna normalizacija odnosa Kosova i Srbije, kroz dijalog koji olakšava EU.  

„Jedan sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum je hitan i krucijalan kako bi Srbija i Kosovo mogli da unaprede put ka evropskoj perspektivi“, navedeno je Strategiji.