Šta radite bre: Stop za fabrike koje zagađuju vodu

Izbori BG 15. feb 201815:29 > 15:50
Grupa građana "Šta radite bre – Marko Bastać"

Predstavnici Grupe građana "Šta radite bre - Marko Bastać" obavezuju se da će, kada postanu gradski odbornici, tražiti da se hitno provere sve kompanije koje zagađuju vodu na teritoriji grada i tražiti da im se zabrani da rade dok ne uvedu najviše standarde zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Kandidati za odbornike sa ove liste obišli su danas lokaciju u neposrednoj blizini Fabrike kartona u Umci, koja već dugo zagađuje čitavu okolinu, a posebno reku Savu, navodi se u saopštenju.

„Nalazimo se na opštini Čukarica, nedaleko od Fabrike kartona Umka. Građani koji žive u okolini su se nebrojeno puta žalili na smrad koji se oseća kada fabrika ispušta otpadne vode. Ribolovci kažu da je ribe značajno manje nego pre nekoliko godina. Očigledno je da se radi o velikom zagađivaču, to se može videti i golim okom, jer Savom plove kartoni i pluta prljavština. Građani Čukarice su najugroženiji, ali posledice bahatog ponašanja vlasnika kompanije koja ima zaštitu vlasti mogu da budu mnogo veće, jer se samo nekoliko kilometara nizvodno nalazi Fabrika pijaće vode, koja vodom snabdeva ceo Beograd. Potpuno je jasno da su za Gorana i Sinišu interesi njihovih tajkuna važniji od zdravlja građana. I zato 4. marta moramo da menjamo sistem koji radi samo za privilegovane“, rekao je Marko Mandić, jedan od kandidata na listi odbornika “Šta radite bre”, a navodi se u saopštenju.

Nemar gradske vlasti o najvažnijim simbolima Beograda

Predstavnici Grupe građana “Šta radite bre – Marko Bastać” posetili su danas u Zemunu kuću u kojoj je početkom 19. veka živeo i radio Dimitrije Davidović, pisac Sretenjskog ustava, novinar i osnivač prvih srpskih novina, navodi se u saopštenju.

“Svaki grad čine ljudi, pa ni Beograd nije izuzetak. Danas na Dan državnosti mi želimo da podsetimo na jednog našeg nepravedno zaboravljenog sugrađanina – Dimitrija Davidovića. Davidović je pisao prvi srpski ustav, jedan od prvih demokratskih u Evropi, donet baš na današnji dan 1835. godine. Sramota je kako danas izgleda ova kuća, ovo što ovde mogu da vide svi Beograđani i gosti koji posete naš grad najbolje svedoči o nebrizi Vesića i Malog za neke od najvažnijih simbola Beograda. Kada budemo u prilici da donosimo odluke na nivou grada obećavamo da ćemo napraviti spomen sobu za čoveka koji je napisao jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi. On je to zaslužio”, izjavio je Marko Bastać, nosilac liste “Šta radite bre” na gradskim izborima.