Gajović: Omaklo mi se, pogrešio sam, izviniću se Sejdinoviću

Vesti 14. feb 201819:35 > 19:37
N1

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović izjavio je da će se lično izviniti Nedimu Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) kada ga bude video i da je o napadima na njega imao neoprezne izjave.

„Lično ću mu se izviniti kada ga budem video za ovu neopreznost, jer čovek kaže nešto i što ne misli, omakne mu se, i zaista mislim da je to bila moja greška“, dodao je Gajović.

Gajović je nedavno optužio Sejdinovića da izmišlja da mu se na društvenim mrežama upućuju pretnje smrću.

On je u emisiji „Pravi ugao“ na RTV-u povodom zahteva najvećih novinarskih udruženja da podnese ostavku kazao da ipak misli da na poziciji državnog sekretara može mnogo da doprinese.

„Ja ću sutra dati sve od sebe i radiću najbolje što mogu kao da ću tu ostati i sto godina. Prosto i jednostavno čini mi se da na ovom mestu zaista mogu mnogo toga da pružim, kako zbog životnog tako i radnog iskustva i da predstavljam profesiju novinara na način kako ja mislim da je najbolje. U tom smislu ostavka ili ne, nek ostane za vreme koje je pred nama“, rekao je Gajović upitan da li razmišlja da podnese ostavku.

On je kazao i da ima jednak odnos prema svim medijima i novinarima i da ministarstvo najoštrije osuđuje napade na sve novinare.

„Ministarstvo kulture osuđuje najoštrije svaki napad na novinare. Ministarstvo ne treba da ostane nemo na napade. Nepojmljivo je da neko može na bilo koji način da primeni silu nad novinarima“, rekao je Gajović i dodao da ministarstvo osim što osuđuje mora i da zahteva od državnih organa da reaguju i da prati postupak nadležnih.

On je ponovio da svaki napad mora da se prijavi polciji.

Ministarstvo će stati iza Radišića

Naveo je da, kada je posle napada na novinara N1 Nikolu Radišića rekao da treba saslušati i šta druga strana ima da kaže, nije mislio šta ima nasilnik da kaže, već nadležni organi odnosno policija.

„Ja sam danas pročitao informaciju da policija čeka da Radišić da izjavu tim povodom. Hajde da sačekamo ishod naravno da ćemo uvek osuditi takvu vrstu pritiska i neprimerenog ponašanja, a Radišiću koji časno i profesionalno obavlja posao želim da stvar do kraja dovede i mi ćemo kao Ministarstvo da stanemo iza njega. Mi siledžije nikada nećemo štiti“, rekao je Gajović.

Novinarska udruženja tražila su ostavku Gajovića zbog spornog intervjua za Radio Slobodna Evropa u kom je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, da novinari „nisu jedini koje napadaju“, da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima.

On je komentarisao napade na novinarku nedeljnika Vreme“i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamaru Skrozzu, na novinara N1 Nikolu Radišića i pretnje smrću Nedimu Sejdinoviću, povodom kojih je rekao da oni „namerno potenciraju napade na novinare koji nisu provladini“ i da ga interesuje „verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada“.