Gabrijel poručio – bez "kredita" za standarde EU

Vesti 14. feb 201817:45 > 17:50
Podeli:
Izvor: Screenshot

U poseti Srbiji danas je boravio šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel. Razgovarao je sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle susreta sa Vučićem, Gabrijel je poručio kako je ispunjavanje standarda centralni uslov za članstvo u Evropskoj uniji i da tu - nema kredita.

Dok u Nemačkoj traju pregovori o sastavu nove vlade i postavlja se pitanje njegovog ostanka na funkciji, aktuelni šef diplomatije te zemlje Zigmar Gabrijel stigao je u Beograd. Na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, koji je trajao petnaestak minuta duže od planiranog, glavna tema bila je nastavak evropskog puta Srbije. Ključni uslovi za to su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 23 i 24.

„Centralni uslov za članstvo u Evropskoj uniji je da se ispunjavaju standardi Unije. To je naročito bitno kada se radi o vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa, slobodi štampe i govora i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To su teme za celu Evropu i svako ko želi da dođe, mora da sarađuje kako bi se pridržavali tih standarda i jačali ih. Tu nema kredita“, rekao je Gabrijel.

Vučić i Gabriel razgovarali su i o situaciji u regionu, i poseti predsednika Srbije Hrvatskoj.

„Vi ste već naučili da kada sam ovako crven u vratu znači da mi je pritisak skočio i da sam objašnjavao stvari o regionu, da sam se trudio da sa mnogo strasti objasnim koliko nam je važno da sačuvamo mir i stabilnost i toleranciju u regionu“, rekao je Vučić.

Nakon Vučića, Gabriel se sastao i sa predsednicom vlade Srbije, Anom Brnabić koja se, kako se navodi u saopštenju, zahvalila Nemačkoj na podršci u procesu priključenja Uniji. 

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će prištinska strana u budućem periodu konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima, navodi se u saopštenju iz Vlade.

Nakon Beograda Zigmar Gabrijel otputovao je u Prištinu, gde će sa sastati sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i rugim zvaničnicima kao i sa predstavnicima civilnog društva.