Mihajlović: Slogani uvredljivi za žene, javno ih sramote

Vesti 14. feb 201810:59 > 11:02
Tanjug / Rade Prelić

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja koji su birali slogane za akciju podsticanja rađanja promašili temu.

Prema njenim rečima, većina izabranih slogana u toj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama da rađaju, što može samo da izazove suprotan efekat.  

„Nekoliko puta sam upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje“, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.  

Mihajlović smatra da su slogan „Dosta reči, nek zakmeči“ ili „Rađaj, ne odgađaj“ uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i populacionoj politici, ali i razloga zbog kojih u Srbiji treba da se rađa više dece.  

„Cilj svake akcija na temu povećanja nataliteta treba da bude buđenje svesti kod ljudi zašto je važno da nas bude što više, zašto je dobro da svako dete ima brata ili sestru i zašto je dobro imati porodicu sa više dece“, navela je Mihajlović.  

Ona je upozorila da je tema rađanja isprepletana sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali i sa kulturnim životom naše zemlje.  

„Zato mislim da komisija koja je izabrala ove slogane nije dovoljno sagledala čitavu sliku o problem nataliteta u Srbiji“, smatra Mihajlović.