Opozicija i NVO nezadovoljni izveštajem o ljudskim pravima

Vesti 13. feb 201819:07 > 19:25
N1

Izveštaj Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava predstaljen je članovima Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Na izveštaj Srbije koji je prestavljen Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija krajem januara, stiglo je 190 preporuka, od čega je odmah usvojeno 74, dok će se o ostalima izjasniti Vlada, navela je na predstavljanju ovog dokumenta članovima skupštinskog odbora, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Poslanica pokreta “Dosta je bilo” Ljupka Mihajlovska postavila je, međutim, pitanja o načinu na koji je izveštaj pisan.

“Da li je koncepcija samog izveštaja da se iznosi samo ono što je dobro urađeno ili pregled generalnog stanja pošto recimo konkretno kada je reč o osobama sa invaliditetom nema ni pomena o deinstitucionalizaiji, o ljudima koji žive u ustanovama socijalne zaštite i o brojnim drugim temama”, ukazala je Mihajlovska.

Paunović je rekla da se državni izveštaj pre svega koncipitra na onome šta je urađeno.

“Dakle, ono što jeste afirmativno za državu i to ne radi samo Srbija. Dakle, nijedna zemlja neće doći pred Savet za ljudska prava i govoriti o tome šta nije urađeno kakvi su izazovi itd, ali to ne znači da mi nismo svesni toga šta treba da se uradi”, poručila je ona.

U pisanju izveštaja učestvovali su i predstavnici nezavisnih institucija i civilnog sektora.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da kontakti sa osobama sa invaliditetom ukazuju na da se njihovi problemi rešavaju ad hock. “Oni se asoputno ne fokusiraju kao nasjlabija društvena grupa”, upozorio je ombudsman.

Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava navela je da ima razloga za nezadovoljstvo.

“Ne samo u oblasti pravosuđa i slobode medija. Postoji tu još jako veliki set ljudskih prava. Dakle, ono što je u našoj moći u borbi za unapređenje ljudskih prava jedan put jeste korišćenje ovih mehanizama”, dodala je Tošković.

Stalna koordinatorka kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Karla Herši istakla je da je sprovođenje Univerzalnog peridičnog pregleda jedan je od najvažnijih mehanizama UN-a za unapređenje ljudskih prava.