Mihailović: Želimo da Beograd zna ko je Ksenija Atanasijević

Izbori BG 12. feb. 201814:50 > 14:55
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) apelovao je na nadležne institucije u Beogradu da se Kseniji Atanasijević obnovi spomenik i oda poštovanje koje joj je uskraćivano za života.

U saopštenju se podseća da je u februaru navršeno 124 godine od rođenja jedne od najvećih srpskih intelektualki i prve žene koja je odbranila doktorsku disertaciju u Kraljevini Srbiji.

„Baštiniti dela slavnih predaka i odavati im počast je jedna od primarnih obaveza društva. Komunistički režim je decenijama pokušavao da uništi sve koji su mislili svojom glavom i nisu konformistički pratili put većine. Pokret obnove Kraljevine Srbije insistira i insistiraće da se istorijske nepravde u Srbiji isprave. Bez rasvetljavanja prošlosti nema ni prave budućnosti“, istakao je kandidat za gradonačelnika Beograda na listi POKS Vojislav Mihailović.

Podseća se da je Ksenija Atanasijević bila prva srpkinja doktor nauka na Beogradskom Univerzitetu. Bila je borac za prava žena i antifašista koja se otvoreno protivila Adolfu Hitleru i zbog toga bila privođena u Gestapo.

Grobnica u kojoj je sahranjena 1981. godine je kasnije uništena, a grobno mesto prodato. U Beogradu postoji ulica Ksenije Atanasijević.