Dačić posetio Surinam: Hvala na povlačenju priznanja Kosova

Vesti 10. feb 201823:03 > 23:10
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Surinam, čijim se zvaničnicima zahvalio na tome što su povukli priznanje Kosova.

Tokom boravka u glavnom gradu, Paramaribu, ministar Dačić sastao se sa najvišim zvaničnicima Surinama. Šef srpske diplomatije imao je susrete sa predsednikom Surinama Dezire Delano Botersom, predsednicom Skupštine Dženifer Simons, kao i sa ministarkom inostranih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Na sastancima je razgovarano o prioritetnim oblastima i modalitetima unapređenja saradnje Srbije i Surinama i sagovornici su se složili da, iako su dve zemlje dosta udaljene, postoje oblasti u kojima se može dodatno unaprediti saradnja.

„Želim da zahvalim mojoj koleginici, ministarki inostranih poslova, na pozivu da dođem u Surinam. Za nas je ovo veoma važna poseta. Istorijski gledano, naše zemlje su bile bliske iz vremena Pokreta nesvrstanih, bivše Jugoslavije i Tita. Vreme je da naše prijateljstvo obnovimo i još više ojačamo. Želim posebno da zahvalim predsedniku i ministarki inostranih poslova na, za Srbiju veoma važnoj odluci, o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Spremni smo da sa Surinamom razvijamo strateško partnerstvo i zadovoljan sam što ćemo potpisati nekoliko sporazuma i mapu puta, jer je veoma važno da što više proširimo našu saradnju u svim segmentima. Potpisaćemo Sporazum o ukidanju viza, Memorandum o saradnji dva MIP-a i političkim konsultacijama, Sporazum o prijateljstvu dve zemlje i Mapu puta koja će definisati naše konkretne korake do 2021. godine u svim oblastima“, zaključio je Dačić.