Brnabić: Privlačenje kvalitetnih filmova promoviše Srbiju

Vesti 10. feb. 201812:58 > 13:01
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva privrede, usvojila novu Uredbu o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela, kojom je procenat povraćaja investitoru povećan sa 20 na 25 odsto, čime je značajno, kako je saopšteno, povećana konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje.

U saopštenju Vlade navodi se da je za ovu godinu dupliran i budžet za taj program sa 400 na 800 miliona dinara.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da privlačenje kvalitetnih filmova, serija, visokobudžetnih reklama, vizuelnih efekata, animacije i brojnih digitalnih formi upošljava velikih broj građana i promoviše Srbiju u svetu.

Ona je navela da je sada zadatak da se pronađu investitori za dodatna TV i filmska studija, kao i da obuči veći broj filmskih radnika na čemu se već radi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Prema njenim rečima, obuke će početi u toku ove godine.

Vlada je u saopštenju navela da je za prve dve godine postojanja programa podržana proizvodnja 37 domaćih i međunarodnih audiovizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od 30 miliona evra investicija.

„U toku je realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto, godišnje moći da se ostvari znatno više investicija“, navodi se u saopštenju i dodaje da analiza pokazuje da je za svaki evro uložen iz budžeta kroz podsticaje, 6,1 evro vraćen u privredu Srbije, a oko 2 evra u budžet države kroz poreze, doprinose, plaćanje tarifa za korišćenje javnih lokacija i usluga javnih preduzeća.

Vlada je dodala da su od ukupne investicije samo 61 odsto troškova direktni produkcijski troškovi, dok 39 odsto predstavljaju indirektni troškovi koji su se slili u druge industrije – turizam, saobraćaj, trgovinu, infrastrukturu, uslužne delatnosti i ostale poslovne usluge.

Kroz program su za prvih 14 meseci stvorena 2.254 projektno bazirana posla.

Program podsticaja podrazumeva povraćaj procenta uloženih sredstava domaćeg ili stranog investitora u proizvodnju audiovizuelnog dela u Srbiji i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja domaćim pravnim i fizičkim licima.

U saopštenju se dodaje da je srpski program podsticaja, koji već dve godine uspešno sprovodi Ministarstvo privrede, a administrira Filmski centar Srbije, jedinstven u svetu, a posebno u Evropi jer obuhvata i produkciju TV reklama, vizuelnih efekata, svakog oblika digitalnog audiovizuelnog sadržaja, uključujući i nove formate poput virtuelne i proširene realnosti (VR i AR-a).

Vlada je navela da je proces podnošenja prijava za povraćaj podsticaja izuzetno jednostavan, transparentan i vrlo efikasan, kao i da se Srbija pozicionirala kao kredibilna i profesionalna zemlja za ulaganje.

Organizacija „Film in Serbia“ već gotovo 10 godina radi na međunarodnoj promociji Srbije kao lokacije za snimanje projekata i daje značajan doprinos da program podsticaja privuče veliki broj stranih produkcija i pomogne rast privrede naše zemlje, navela je Vada i dodala da če ove godine Filmski centar Srbije i „Film in Serbia“ zajedno promovisati novi, unapredjeni program na svim najvažnijim svetskim festivalima.

U saopštenju piše da je država značajno povećala i budžet Filmskog centra Srbije za podršku domaćim produkcijama i da sada iznosi više od milijardu dinara.

„Poređenja radi, godišnji budžet za filmsku industriju u periodu 2010. do 2012. godine iznosio je u proseku oko 23 miliona dinara, 2013. godine je povećan na više od 200 miliona dinara, da bi 2016. bio veći od 600, odnosno 2017. malo iznad 715 miliona dinara“, navela je Vlada.