Poslanici za usvajanje "Tamarinog zakona"

Tanjug/Rade Prelić

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije podržali su usvajanje takozvanog "Tamarinog zakona" koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je reč o zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih.

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, stradale u požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ aprila 2012. godine, izjavio je ranije danas da je cilj izmena Zakona o zaštiti od požara da se obezbedi sigurnost i bezbednost omladine.

U Skupštini se danas, takođe, raspravlja i o Predlogu zakona o oružju i municiji.

Navodeći da nova rešenja iz „Tamarinog zakona“ treba da povećaju bezbednost građana, spreče zloupotrebe i omoguće efikasnu kontrolu oružja, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je rasprava u parlamentu konstruktivna i da ide u dobrom pravcu, jer se svi trude da predlozima doprinesu boljim zakonskim odredbama.

Ministar je najavio prihvatanje svakog dobrog predloga i pažljivo razmatranje svakog amandmana kojih je, kako je rekao, do sada uloženo 93.

Sednicu Skupštine Srbije pratio je novinar N1 Nikola Radišić.

Video„Tamarin zakon“ u Skupštini

Stefanović je naveo da situacija nije idealna, ali da postoji nastojanje da broj tragedija bude manji, navodeći da statistika pokazuje dobar trend pada izvršenih krivičnih dela oruđem i oružjem.

Najavljući operativniji rad na terenu, Stefanović kaže da prihvata predlog da oružni list, umesto pet godina, kako je prvobitno bilo predviđeno, važi deset godina, ali da ostaje rešenje da zdravstveno uverenje za posedovanje i nošenje oružja važi pet godina.

Predviđeni biometrijski dokumenti za oružje

Na pitanje poslanika DS Dragana Šutanovca da li se razmišlja o uvođenju biometrijskog oružnog lista i dozvole, ministar policije je odgovorio da su predviđeni biometrijski dokumenti za držanje i nošenje oružja.

 On je precizirao da će postojati samo jedna dozvola za nošenje oružja, da će se u biometrijskim podacima videti koje sve oružje legalno poseduje jedan građanin, ali da svaki komad oružja neće imati posebnu dozvolu.

Stefanović je prihvatio predlog da se predvidi da se nestanak oružja prijavi odmah, ali da ostaje i preciziranje da se to učini najdalje do 48 sati.

Dva nova uslova za dobijanje dozvole za oružje

U raspravi o zakonskim predlozima poslanica SNS Marija Obradović rekla je da je cilj Predloga zakona o oružju i municiji efikasna kontrola poseda i prometa oružja, sprečavanje zloupotrebe, povećanje bezbednosti, kao i omogućavanje legalnim i savesnim vlasnicima posedovanje i korišćenje oružja po zakonu, kao što su kolekcionari i lovačka društva.

Prema njenim rečima, uvode se dva nova uslova za dobijanje dozvole za posedovanje oružja – zdravstvena sposobnost i opravdan razlog za posedovanje odnosno nošenje oružja.

Najavljujući podršku zakonima, zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je jasan cilj da postoji što kvalitetniji zakonski okvir koji će pomoći da nijedan mladi život na takav način ne bude ugašen.

„Važno je i potrebno preventivno delovanje, da učinimo sve što je u našoj moći da se ovakve tragedije ne ponavljaju u budućnosti“, rekao je Milićević ističući da će izmene Zakona o zaštiti od požara jasno i precizno definisati odgovornost za taj posao.

Povodom drugog zakonskog rešenja o kome se raspravlja Milićević je rekao da Zakon o oružju i municiji iz 1992. ne odražava stvarne potrebe danas i da je cilj novog zakona efikasna kontrola oružja i povećanje bezbednosti.

Veselinović: Razoružati građane Srbije

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Janko Veselinović rekao je da je ta stranka pozitivno opredeljena prema usvajanju „Tamarinog zakona“ koji znači pooštravanje standarda kada je u pitanju protivpožarna zaštita.

Greška vlade je, kako navodi, što taj zakon nije usvojen ranije i što su možda mogla da se preduprede neka druga loša dešavanja.

Kada je reč o Predlogu zakona o oružju i municiji, Veselinović kaže da je potrebno „razoružati građane Srbije“ i postaviti visoke standarde kada je reč o mogućnosti da neko nosi vatreno naoružanje i kada je u pitanju kontrola nelegalnog naoružanja.

„Po nama taj zakon nije dovoljno dobar, dali smo predloge kojima bi ga popravili. U zavisnosti od prihvatanja amandmana mi ćemo glasati ili ćemo biti protiv“”, poručio je Veselinović skupštinskim izveštačima.

Za SDS je, kako je naveo, ključna provera psihofizičkih sposobnosti svih onih koji bi trebalo da dobiju dozvolu za naoružanje, kao i da se ne ostavlja mogućnost beskonačne legalizacije oružja.

LSV apsolutno za „Tamarin zakon“

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da će ta stranka apsolutno glasati za izmene Zakona o zaštiti od požara zbog toga što je Novi Sad u proteklih sedam godina dva puta bio zavijen u crno kada su u lokallima stradali mladi.

„Prvi put počinje da se javlja svest u paramentu da postoje stvari oko kojih ne bi smelo da bude nikakvih stranačkih podela“, istakao je Čanak.

Kada je reč o Predlogu zakona o oružju i municiji, Čanak kaže da će nova zakonska rešenja tu materiju unaprediti u velikoj meri i da će, s jedne strane postojati odgovorniji odnos prema oružju, a sa druge veća zaštita građana od nelegalnog oružja koje se koristi za krivična dela.

Pavićević negodovao zbog Živkovića

Na početku današnje rasprave, javljajući se po povredi Poslovnika, poslanik Vladimir Pavićević ponovo je negodovao što je njegovom stranačkom kolegi Zoranu Živkoviću „bespravno, po 17. put, zabranjeno da uđe u salu i učestvuje u raspravi“.

Predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila mu je da će Živković dobiti redovan poziv za sednicu kad mu istekne kazna koja mu je izrečena kada je grubo uvredio dostojanstvo parlamenta obraćajući se predsedavajućem sednici sa „stoko jedna“.

Poslanici rad nastavljaju u petak, pretresom amandmana.