GIK nije proglasio listu POKS zbog državljanstva Markovića

Izbori BG 05. feb. 201813:06 > 15:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Gradska izborna komisija (GIK) Beograda odlučila je da izborna lista broj 14 pod nazivom "Predrag Marković - Pokret obnove kraljevine Srbije", sadrži nedostatke zbog kojih ne može biti proglašena.

Kako se dodaje, na sednici je usvojena Odluka o određivanju Javnog preduzeća „Službeni glasnik“ za štampanje glasačkih listića i drugog izbornog materijala, kao i Odluka o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu.

Pokret obnove Kraljevine Srbije saopštio je da Gradska izborna komisija nije potvrdila njihovu listu zato što državljanstvo nosioca liste Predraga Markovića nije mlađe od šest meseci.

Iz pokreta saopštavaju da je ostala prateća dokumentacija dobra, da su potpisi podrške toj listi validni i da će taj jedan nedostatak zbog koga lista nije proglašena ukloniti tokom dana.

Marković je u pisanoj izjavi naveo da „građani ne moraju da brinu za proglašenje liste koja im posle 73 godine vraća pravo na kraljevski glas“ i da će lista „naravno biti proglašena“.

GIK je ranije proglasio izborne liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija“, „Da oslobodimo Beograd – Demokrаtskа strаnkа, Socijаldemokrаtskа strаnkа, Novа strаnkа i Zelenа ekološkа pаrtijа – Zeleni“.

Na izborima će učestvovati i liste „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!“, „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ i „Marko Bastać – Šta radite bre“, lista „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“, zatim liste „Dr Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije (DSS)“, „Zelena stranka Srbije“ i „Beograd ima snage – Zavetnici“.

Takođe su proglašene izborne liste „Inicijativa Ne davimo Beograd-Žuta patka-Čiji grad, naš grad-Ksenija Radovanović“ i „Ruska stranka – Mile Milošević“.