Zavetnici protestovali i lepili plakate protiv Nataše Kandić

Vesti 02. feb 201812:46 > 14:20
Podeli:
Izvor: Građanska inicijativa

Predstavnici grupe "Zavetnici" protestovali su ispred Kuće ljudskih prava u Beogradu, na čiji su ulaz postavili više plakata kojima se protive kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobolevu nagradu za mir.

Kako je agenciji Beta rekla Marija Vujković, predstavnica Kuće ljudskih prava, oko 20 Zavetnika okupilo se oko 10.30 ispred njihovih prostorija, gde su održali miting, razvili transparente i postavili plakate protiv Nataše Kandić na kojima piše „Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda“.

„Mi smo odmah pozvali policiju, ali za pola sata koliko je trajao njihov protest policija nije došla, niti su se pojavili da uzmu izjave od nas“, kazala je Marija Vujković.

Ona je ocenila da protest Zavetnika predstavlja nastavak targetiranja neistomišljenika, koje se odvija u atmosferi nekažjivosti koju je stvorila Vlada.

„Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju na targetiranje onih koji drugačije misle i stanu u odbranu slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava“, navela je ona.

Snimak protesta ispred Kuće ljudskih prava Zavetnici su postavili na socijalnim mrežama.

Inicijativa: Procesuirati sve koji prete Nataši Kandić

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od nadležnih državnih organa da procesuiraju sve one koji prete Nataši Kandić povodom kandidature za Nobelovu nagradu za mir.

Incijativa je od predsednice Vlade i predsednika Srbije zatražila da se oglase povodom pretnji i osude kampanju mržnje, obzirom da su Fond za humanitarno pravo kao i Nataša Kandić u velikoj meri doprineli pravdi u rasvetljavanju ratnih zločina.

„Očekujemo od pravosudnih organa Srbije da pored govora mržnje iz novinskih članaka, istraže i kako je moguće da organizacija Zavetnici bude pešadija kampanje govora mržnje i lepi plakate na ulaz u Kuću ljudskih prava i demokratije u Beogradu, označavajući Natašu Kandić kao izdajnicu“, naveli su iz Incijative.

Oni su ocenili i da je poražavajuće to što policija nije izašla na uviđaj iako je od organizacija iz Kuće ljudskih prava i demokratije bila pozvana.

Oštro su osudili pretnje i govor mržnje prema Nataši Kandić u tekstovima današnjih izdanja novina „Večernjih Novosti“, „Informera“ i „Srpskog telegrafa“, u kojima je navedno da je „dala podršku teroristima“ i u kojima se naziva „šiptarijom“.

„Osuda pretnji i podrška Nataši Kandić od strane predsednice Vlade i predsednika Republike su jedini mogući i odgovorni državnički potezi ukoliko je politika ove države, kako je to nebrojano puta rečeno, politika mira i stabilnosti u regionu. Politika negiranja zločina od strane države Srbije, morala bi da bude prekinuta makar osudom pretnji prema osobi koja je toliko doprinela rasvetljavanju ratnih zločina baveći se isključivo žrtvama onda kada se o tome najstrože ćutalo“, ocenili su iz Incijative.