Ambasadori Nemačke i Francuske: Mladi motor pomirenja

Vesti 25. jan 201821:24 > 21:26
Tanjug / Rade Prelić

Ambasadori Francuske i Nemačke, Frederik Mondoloni i Aksel Ditman, ocenili su da mladi imaju veliku priliku da budu motor pomirenja na Zapadnom Balkanu i obećali podršku zemljama regiona na tom putu.

Oni su na svečanosti povodom 55. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma istakli podršku evropskim integracijama Srbije i regionalnom pomirenju, kao i značaj Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), osnovane po uzoru na Nemačko-francusku kancelariju mladih.

Mondoloni je na prijemu u francuskoj ambasadi u Beogradu rekao da je njihova poruka jasna – da mladi treba da „uče iz prošlosti, žive u sadašnjem vremenu i izgrade zajedničku budućnost“.

„Budite uvereni u naše angažovanje i našu podršku“, kazao je Mondoloni.

Jelisejski sporazum o prijateljstvu i saradnji Francuske i Zapadne Nemačke potpisan je 22. januara 1963. u Jelisejskoj palati u Parizu. Sporazum kojim je okončano viševekovno rivalstvo dve zemlje, praćeno krvavim ratovima, potpisali su tadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol i zapadnonemački kancelar Konrad Adenauer.

Na osnovu tog sporazuma iste godine osnovana je i Nemačko-francuska kancelarija mladih.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kazala je da taj Jelisejski sporazum predstavlja temelj Evrope kao mirovnog projekta i da je najveća vrednost eu ideja ujedinjene i mirne Evrope.

„Mi u Srbiji smo naučili, a verujem i drugi, koliko konflikti ograničavaju napredak. Jasna nam je simbolika ovog datuma i nadam se da će Zapadni Balkan uskoro pokazati da ima mnogo potencijala za saradnju“, rekla je Jadranka Joksimović.

Ditman je kazao da je Jelisejski sporazum bio osnov za pomirenje u Evropi i da predstavlja put za pomirenje i saradnju na Zapadnom Balkanu, kroz sprovođenje konkretnih projekata, na putu regiona ka strateškom cilju – članstvu u EU.

Mondoloni je dodao da je ponosan što pomirenje Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata može da bude uzor zemljama Zapadnog Balkana i RYCO.

„Francuska i Nemačka su sada vezane zajedničkom sudbinom, a da bi obezbedile mir, fokusirale su se na mlade“, rekao je Mondoloni.

Opunomoćenik za Zapadni Balkan Nemačko-francuske kancelarije mladih Frank Moravic rekao je da RYCO nije kopija nemačke kancelarije, već da ima „svoj karakter“ pošto objedinjuje šest zemalja, a ne samo dve.

Generalni sekretar RYCO Đuro Blanuša je kazao da je Jelisejski sporazum pokazao kako pomirenje dva naroda treba da izgleda i da bi taj proces morao da bude značajan za političke lidere zemalja regiona.

Koordinatorka lokalne kancelarije RYCO za Srbiju Marija Bulat rekla je da je RYCO prelomna tačka u razvoju omladinske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ona je rekla da je od osnivanja RYCO, 4. jula 2017, na adresu kancelarije stiglo više od 420 zahteva za realizaciju projekata pomirenja i razmene mladih.

Ambasadori su ocenili da je to sjajan početak za RYCO.

Prijemu su prisustvovali i ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, predstavnici diplomatskog kora, nevladinih organizacija, medija i druge zvanice.