Podneta krivična prijava zbog buke u Cetinjskoj

Vesti 25. jan. 201812:55 > 17:02
Podeli:
Izvor: N1

Dva ekološka udruženja i grupa stanara Cetinjske ulice u Beogradu podneli su krivičnu prijavu protiv NN lica povodom višegodišnje izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata smeštenih u toj ulici.

Zagađenje životne sredine, nesavestan rad u službi i zlostavljanje i mučenje tri su dela koja se navode u prijavi, podnetoj Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.  

Prijavu su podnela udruženja Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku i Beograđani protiv noćne buke, kao i deset građana.  

Gradska uprava i gradski menadžer Goran Vesić obećali su da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, ali građani tvde da problem ne samo da nije rešen već je postao nepodnošljiv.  

Oni navode da klubovi u Cetinjskoj i Zetskoj ulici prekoračuju propisano radno vreme i puštaju muziku preko propisanih nivoa i danju i noću, što je Komunalnoj policiji prijavljivano više od 1.000 puta.

Sekretarijat: Svakog vikenda noćne kontrole

Sekretarijat za inspekcijske poslove Beograda saopštio je da od maja 2016. godine svakog vikenda ogranizuje noćne kontrole radnog vremena, buke i komunalnog reda ugostiteljskih objekata u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici.  

U noćnim akcijama učestvuje Turistička inspekcija zajedno sa Komunalnom policijom i Inspekcijom za zaštitu životne sredine, naveo je Sekretarijat.  

Inspekcija za zaštitu životne sredine je svim ugostiteljskim objektima u tim ulicama naložila da izmere nivo buke, a protiv onih koji to nisu uradili podneto je šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.  

Tamo gde je utvrđeno prekoračenje nivoa buke u maksimalnom režimu rada doneta su rešenja kojima je zabranjeno korišćenje izvora buke do sprovođenja akustičnih mera zaštite od buke, a ugostiteljskom objektu koji je prekoračio nivo buke u ponovljenoj kontroli zabranjen je rad na 30 dana.  

U saopštenju se dodaje da je tokom 2017. godine Gradska turistička inspekcija podnela četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja radnog vremena.  

Osim redovnih inspekcijskih nadzora, Gradska turistička inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine, kao i druge inspekcije sekretarijata kontrolišu ugostiteljske objekte u tim ulicama i po prijavama, od kojih je najveći broj bio neosnovan, piše u saopštenju.