Osmani: Vreme je za pomirenje naroda na Balkanu

Vesti 24. jan 201816:41 > 16:44
Tanjug/Sava Radovanović

Zamenik premijera Makedonije zadužen za evrointegracije Bujar Osmani izjavio je u Beogradu da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste novi zamah kao istorijsku šansu za pomirenje naroda, zatvaranje svih otvorenih pitanja i evropsku integraciju celog regiona.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Osmani je danas u Beogradu razgovarao sa srpskom ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović o unapređenju odnosa dve zemlje i izazovima sa kojima se suočavaju na putu ka Evropskoj uniji.

„Pred nama je izuzetno važno, možemo reći istorijsko razdoblje u procesu evrointegracija dve zemlje“, rekao je Osmani koji je izrazio nadu da će se nova strategija EU za Zapadni Balkan sadržati „optmitističke signale“ u vezi sa proširenjem.

Osmani je rekao da je u razgovoru sa ministarkom Joksimović „naglašen novi zamah na Zapadnom Balkanu“, što je ocenjeno kao „istorijska šansa za pomirenje naroda u regionu i zatvaranje svih otvorenih pitanja, u interesu celokupne integracije Balkana u savremene civilizacijske tokove u Evropi“, dodaje se u saopštenju.

„Kao predstavnici građana, izabrani da prevode taj proces, imamo obavezu da ne propustimo ovu mogućnost, već naprotiv, da na svaki mogući način iskoristimo šansu i pokažemo da su zemlje Zapadnog Balkana evropske zemlje, da i one mogu biti deo rešenja a ne deo problema i da to naše opredeljenje nije samo deklarativno, već i suštinsko“, rekao je.

Tokom prve posete Beogradu Osmani se sastao i sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za evropska pitanja Nenadom Čankom i kooordinatorom Nacionalnog konventa EU za Srbiju Natašom Dragojlović.

Njegova poseta je deo balkanske mini turneje koju je počeo posetama Atini i Tirani, a nakon glavnog grada Srbije posetiće i Sofiju.