Pomen povodom 76 godina od Novosadske racije

Vesti 23. jan. 201814:15 > 18:23
Podeli:
Izvor: N1

Grad Novi Sad, zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom, obeležio je godišnjicu Novosadske racije, kada su od 21. do 23. januara 1942. godine mađarski fašisti Mikloša Hortija na najsvirepiji način ubili i pod led bacili više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

Cveće je položeno ispred spomenika „Porodica“ na Keju žrtava racije, a venac je spušten sa broda Rečne flotile u Dunav, prenosi RTV Vojvodina. Pomen žrtvama racije služili su episkop bački Irinej i rabin Isak Asiel.

Programu su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji i Ambasade Mađarske u Srbiji, Matice romske i potomaka žrtava racije.

Okupljeni su poručili – stravičan zločin poput tog više nikada se ne sme ponoviti, a dužnost građana je da se protiv fašizma bore na svakom koraku.

Po sveća za svaku žrtvu Novosadske racije. Sećanje na taj zločin upisano je, kažu Novosađani, u kolektivni identitet grada, a dolazak na komemoraciju – obaveza je prema samom sebi.

„Neku potrebu, ne znam kako da kažem… Moram da dođem, eto. Iskreno, moram da dođem“…“Treba se sećati onih koji su dali živote i koji su nedužni stradali od neljudi. To ne treba nikad da se ponovi. Nigde“, rekli su okupljeni građani.

Kažu, nema tog Novosađanina koji ne zna šta se na obali Dunava dogodilo pre 76 godina. Fašisti su, bez ikakvog razloga, ubili i pod led bacili 1300 nevinih Jevreja, Roma i Srba.

„Molimo vas da minutom ćutanja odamo počast žrtvama Novosadske racije…. Slava im“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pravoslavnu molitvu služio je vladika bački Irinej, a u slavu žrtvama pevao je jevrejski hor Hašira. Vrhovni rabin Isak Asijel podseća da je novosadski zločin bio deo onog najvećeg u ljudskoj istoriji.

Spomenik na Keju žrtava racije mesto je gde svi građani treba da zastanu i razmisle, i shvate da je njihova dužnost da se odupru svakom obliku fašizma, poručio je prvi čovek Novog Sada.

„Svremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše – jer je skriven i podmukao. Nema kukasti krst kao logo, već razne oblike nasilja. I zato mu ne smemo dozvoliti da se približi, da uzme maha“, poručio je Vučević.

Komemoraciji su, pored gradskih i pokrajinskih lidera, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, vojske i policije. Za razliku od prošle godine, nije bilo predsednika države niti istaknutih predstavnika republičke vlasti.