Marković: Predsednički sistem skup i opasniji od monarhije

Izbori BG 21. jan 201810:46 > 10:49
N1

Nosilac liste Pokreta obnove Kraljevine Srbije Predrag Marković izjavio je u Novom danu da građani 73 godine nisu imali priliku da se izjasne za taj oblik vladavine odnosno, ono što je važnije, za tu vrstu uređenosti države.

On podseća da je Srbija, kao samostalna država, „u poslednjih 11 godina jedini put bila republika, dok je u celoj svojoj istoriji bila kraljevina“.

„Građani su videli koliko je skup predsednički sistem, koji je višestruko opasniji i neodgovorniji u mnogim situacijama. Najjednostavniji primer su izbori 2012. – nije postojala vlada, ona je bila tehnička, predsednik Republike je dao ostavku, a predsednica Skupštine, koja preuzima vlast u takvoj situaciji, boravila je u Portugalu. Nije bilo, dakle, nikoga“, ističe Marković.

On kaže da je prvo i osnovno da se ljudima omogući da zaokruže neku listu i srcem i razumom.

„Nisu imali prilike svih ovih godina jer su često verovali da može da se dogodi odmah ono što hoće –  da se uspostavi pravni sistem sa institucijama. Ispostavilo se da  to nije moguće. Moj poziv je da ako ne možeš odmah ono što hoćeš, uradi ono što možeš“, poručio je Marković.  

Marković dodaje da je Srbija naučila da prave istorijske promene počinju u Beogradu.

„Postoje stvari koje kraljevina vraća, u Beogradu to mora da se pokaže. U Beogradu je Univerzitet ugrožen jer mu imovina nije vraćena, postoji opasnost da sve zadužbine, 250 ih je u Beogradu a samo jednoj je vraćena imovina. Dobrotvori su ostavljali Univerzitetu, siromašnima, bolesnima, ta imovina je oduzeta isto kao što je oduzeta građanima. Morate da pokažete da se grad bori za svoj Univerzitet, za povraćaj imovine“, kaže Marković.

On navodi da se Pokret obnove Kraljevine Srbije zalaže da službe rade svoj posao. Takođe, da se stariji poštuju a da se mlađima da šansa da im se veruje i dodaje da će lista biti spoj toga.

„Ljudi na listi će biti odbornici, neće raditi neki treći posao. Monarhija je solidarnost, stabilnost i pre svega samopoštovanje, mnogo toga treba da se uradi, ali ne košta ništa da biste podigli samopoštovanje. Poštujem sve što je urađeno“, rekao je on.  

Marković kaže da njega građani poznaju i da znaju šta je radio.

„Znaju da sam ušao u politku s firmom, a izašao opljačkan. Građani su često u situaciji kao u rijalitiju – da profit uzima neko drugi, a vi glasate. Građani dobro znaju da moraju da veruju svojim očima, a ne onome šta im se priča“, rekao je Marković.    

U pitanju je, kaže Marković, poštovanje sopstvene tradicije i dodaje da su sedam od 10 najuspešnijih zemalja na svetu kraljevine.

„Jedna od većih laži, koja je ponavljana sedamdeset godina, je da dvor košta. Samo predsednički izbori koštaju deset puta više od ukupnog održavanja dvorskog kompleksa, koji je kulturno dobro pa se i inače održava“, podseća Marković.

On je pozvao građane da razmisle ko su oni koji su se zalagali za republiku i šta su uradili za Srbiju, a šta za sebe.

„Moraju da se sete šta je bilo na prethodnim izborima – ko šta obećava, a šta radi. Zalažem se za sistem gde poslanici predstavljaju narod, a ne stranke. Sarađivaću sa svim odbornicima koji predlažu nešto za dobro grada, neću zbog politike da glasam protiv, sa svima čiji predlozi pomažu da se Beogradu vrati samopoštovanje, kao i sa svim idejama parlamentarne monarhije“, poručio je Marković.