Vučić: Nisam optimista u pogledu Briselskog sporazuma

Vesti 20. jan 201821:39 > 22:11
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista u pogledu Briselskog sporazuma, ali da Srbija mora da se nada i da čini sve da se postigne neki dogovor, iako to neće biti lako.

„Što god postignemo, i da budemo na kraju i jedni i drugi nezadovljni, a što bi značilo da i jedni i drugi budemo pomalo zadovoljni, opet neće biti dobro“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja Srba koji su došli u Laplje Selo da bi sa njim razgovarali. 

Vučić je podsetio da je i 2013. godine bio na Kosovu kada su mnogi bili protiv Briselskog sporazuma, i da je onda govorio da će Beograd na kraju insistirati na tom sporazumu. 

„Govorio sam da ćemo mi insistirati na Briselskom sporazumu, dok drugi beže od njega, isto je kao sa Dejtonom“, rekao je Vučić i dodao da je „na nama da svoju Srbiju ojačamo i gledamo da što više pomognemo. Vučić je rekao da zato srpski narod mora da radi i da pokuša da se ponaša kao što su to radili Albanci od formiranja treće Prizrenske lige do 90-ih pa nadalje. 

Predsednik Srbije je rekao da mu je drago što večeras vidi ljude koji su črvrsti, hrabri i razumeju da je budućnost u poslu, školovanju.

„Za mene je ključno pitanje da li možemo kada ste sve to izdržali, koliko ste problema imali, da slobodo govorite ovde, da ste došli kada znate da njihove službe sve prate, da ste opstali“, rekao je Vučić, koji je ocenio da je na razgovor sa njim došlo oko 3.000 Srba i dodao da je spreman da i do ponoći sa njima razgovara. 

Predsednik je izrazio zadovoljstvo što danas Banjska i Gračanica sijaju, što se vidi da je nešto urađeno na ponos svih. 

Vučić je na komentar jednog od Srba, koji je primetio da policija ne rešava krađe traktora, krava, obijanja ambulanti, rekao da zna za problem i da je potrebno da u srpskim sredinama postoji više srpskih policajaca. 

„Od 8.800 pripadnika Kosovske policije 1.400 je Srba. Kažu nam to je više od 10 odsto. Za nas je problem što u, na primer, Goraždevcu moramo da imamo više od jednog policajca. Probaćemo da razgovaramo o tome, nama nije problem da to platimo, da imate više policajaca, boriću se i pokušavati“, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je još jednom tokom razgovora koji je počeo nešto posle 18 sati, pozvao sve kosovske Srbe da ukoliko znaju da može nešto da se uradi, da se pomogne, a da to nije bačen novac, to i kažu.

Beograd će se boriti za srpsku imovinu na Kosovu

Srbija će se boriti za skijaški centar Brezovica kao i protiv krajnje neprihvatljive argumentacije Prištine da srpska imovina pripada Kosovu, izjavio je Vučić.

„Priština je sve vreme u Briselu izbegavala da se govori o imovini, a mi smo sve vreme tražili i želeli da se razgovara o imovini. Oni smatraju ono što mi nikada nećemo prihvatiti da otcepljenem, kako kažu, Kosova od Jugoslavije, sve što je bila državna i društvena imovina, pripada onome što oni nazivaju država Kosovo. To je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Vučić u Lapljem Selu gde odgovara na pitanja Srba iz više srpskih sredina.

Upitan kako vidi situaciju oko problema sa vlasništvom Ski centra Brezovica, Vučić je podsetio i na problem „Trepče“ i poseban zakon koji je Priština, ne pitajući Srbiju, donela kako bi preuzela taj rudarsko-metalurško-hemijski kombinat.

Prema njegovim rečima, ključni argument leži u tome da se vidi ko je ulagao novac, kome imovina pripada, ko je njome upravljao i raspolagao.

„Ne možete da otmete nešto i kažete – to je naše, jer smo doneli takvu političku odluku“, rekao je Vučić i izrazio zabrinutost da će pravna nesigurnost postojati sve dok se ne raspravi o imovini i ne počne da se radi na trajnom rešenju problema.

„U svakom slučaju, borićemo se. Ma koliko da smo u teškoj situaciji, uspevali smo da sačuvamo i vaše pravo na rad. Ne mogu da vam obećam ništa po tom pitanju, osim da ćemo se boriti. Sve drugo što bih vam obećao ne bi bilo fer od mene“, rekao je Vučić.