Han: Potrebni su mi dokazi da je sloboda medija ugrožena

Vesti 16. feb 201520:47 > 20:49
EPA

Evropski komesar Johanes Han izjavio je da je rešen da prati sve oko tvrdnji da je došlo do pogoršanja položaja i slobode medija u Srbiji, ali je stavio do znanja da su za to potrebni dokazi i opipljivi nalazi.

Han je to rekao dopisnicima medija sa Zapadnog Balkana uoči odlaska u posete Makedoniji i Kosovu i time odgovorio na molbu da razjasni izjavu da su „otklonjeni nesporazumi“ u vezi sa slobodom medija, koju je on pre par dana dao na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje šta mu je to Vučić rekao da bi on zaključio kako nesporazuma između Evropske komisije i vlasti u Beogradu nema, Han je rekao da „kad je u pitanju sloboda medija, ja sam te primedbe čuo više puta i uvek pitam za dokaze“. „Želim da pratim te zamerke, ali su mi potrebni određeni dokazi, a ne samo glasine“, naznačio je evropski komesar za proširivanje i susedstvo EU.

 Na opasku da o slobodi medija ne može biti dokaz ako sredstva informisanja samo hvale ono što radi vlada, evropski komesar je uzvratio da jeste spreman da dalje prati tu situaciju.

 „A što se tiče medija koji povoljno pišu o premijeru, ima ih i u drugim zemljama, uključujući Zapad, to je samo izolovana naznaka i nikako nije dokaz. Mi ovde treba da gledamo na standarde vladavine zakona, tako da ako bude dokaza, ja ću na to prvi ukazati“, istakao je Han.