Vučić na Kosovu, istorijsko poštovanje ili "putujući cirkus"

Vesti 20. jan 201818:32 > 18:55
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Čin istorijskog poštovanja ili putujući cirkus, ovako predstavnici vlasti i opozicije komentarišu posetu Aleksandara Vučića Kosovu. Analitičari ocenjuju da će poseta smiriti tenzije nakon ubistva Olivera Ivanovića i ističu da je najvažnije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić navodi da, ako je cilj organizatora ubistva Ivanovića bio da zastraše sve Srbe na Kosovu, onda je on, posetom Vučića, potpuno propao. U pisanoj izjavi Antić je ocenio da se radi o činu koji je za istorijsko poštovanje. 

„Svojim dolaskom u srpske sredine na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić pružio je našim sunarodnicima više nego jasnu podršku da imaju zaštitu i da mogu da se oslone na svoju državu u svakom momentu, a naročito kada je teško“, poručuje Aleksandar Antić.

Sa druge strane, Pokret „Dosta je bilo“ ocenio je da je boravak Vučića na Kosovu organizovan u propagandne svrhe.

„Ubistvo Olivera Ivanovića je političko ubistvo. Na vlasti u Kosovskoj Mitrovici je SNS. Na vlasti u Prištini je Haradinaj uz podršku SNS-a. Na vlasti u Beogradu je SNS. Dosta je praznih reči, propagandnog i putujućeg cirkusa. Građani očekuju dela. Ko je ubio Olivera Ivanovića i zašto?“

Analitičari smatraju da će poseta predsednika Srbije Kosovu smiriti strasti i da bi iz ove tragedije Beograd i Priština trebalo da izvuku jasnu poruku. 

„To je da je neophodno ne prekidati dijalog, nego ubrzati dijalog, intenzivirati ga, iznađi načine instrumente bolje saradnje policija i sa jedne i sa druge strane, jer opet napominjem gubitnici su i Beograd i Priština kada se gube životi“, kaže Srđan Majstrović iz Centra za evropske politike.

„Uslovljavati bilo kakav nastavak razgovora okončanjem te istrage, odnosno hvatanjem ubice, rekao bih da je na neki način licemerno i to nam je stavljeno do znanja iz Prištine podsećanjem na činjenice da ubistvo tri Albanca američkog porekla, braće Bitići nije rešeno bezmalo već 20 godina iako su nastradali u rukama srpske policije“, kaže novinar Milan Mišić.

Mišić ističe da Beograd mora da promeni odnos prema severnu Kosova, u kojem, kako je govorio Ivanović, vlada opšta atmosfera straha, a Srbi se boje ekstremnih Srba.