Vučić: Bolje da razgovaram s Tačijem nego da se puca

Vesti 20. jan 201816:00 > 20:19
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici razgovarano o mnogo tema, da se o nekim nisu složili, ali da im je on preneo želju i nameru Srbije da pomogne srpskom stanovništvu da "ostane i opstane" na Kosovu. Vučić je rekao da je trenutno najpotrebnije da se na Kosovu očuva mir.

„Danas nismo morali da se saglasimo, ali smo se razumeli“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba na Kosovu.

On je rekao da je sastanak trajao tri sata i da se razgovaralo o mnogo tema.

„Razgovarali smo o mnogo tema, bilo je zahteva da Srbija da oružje…moj odgovor je bio da Srbija pomogne u davanju novca za škole i vrtiće…“, rekao je Vučić i dodao da je „mir, ostanak i opstanak trenutno najpotrebniji“.

Naglasio je i da je potrebno jedinstvo svih Srba, veće poverenje i poštovanje.

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Vučić je rekao da mu je žao što kosovske vlasti nisu dozvolile Srbiji da se uključi u istragu, ali da će razmnenjivati podatke.

„Rekao sam da ćemo ih mi pustiti da rade, kako je rekao ambasador SAD na Kosovu, kosovske institucije sada imaju priliku da pokažu šta treba. Žao nam je što nisu prihvatili da Srbija učestvuje u istrazi“, rekao je Vučić.

Dodao je da je „razrešenje ovog zločina ključno za nestanak straha i uznemirenosti“ kod stanovništva na Kosovu.

 „Za nas nije važno koje je ime ubice ili nalogodavca, kako god da je i čiji god da je, a neću da prihvatam preuranjena rešenja, prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, „naše je da se ponašamo odgovorno“.

„Razgovarao sam s Tačijem pre nekoliko dana, smatram da je važno da razgovaramo i mi ćemo nastaviti da razgovaramo. Ali ovde efektivnu nadležnost imaju prištinske institucije“, rekao je i dodao: „Mi čekamo da ih vidimo po ovom pitanju, ali i po nekim drugim, da se donesu rezultati“.

Vučić kaže da je čuo nekoliko puta pitanje „a šta ćemo ako krene neki upad s juga“. Na to je odgovorio: „Ja se nadam da niko ne misli da može, a i da želi, da na bilo koji način tera Srbe sa svojih ognjišta“.

„Mi ćemo voditi takvu politiku da možemo da zaštitimo Srbe…Ali vas molim i da nas pustite da stvari rešavamo politikom i razgovorima. Bolje da ja razgovaram s Tačijem i Haradinajem hiljadu puta, nego da ijedan metak ovde bude ispaljen“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je i da se nada da će sledeći put doći a da mu „ne bude neprijatno ni teško“, nego da na primer otvori naselje Sunčanu dolinu.

Srbima na Kosovu potrebno jedinstvo, a ne politička istovetnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Lapljem Selu da Srbima na Kosovu, da bi uspeli, nije potrebna istovetnost u političkom razmišljanju, već jedinstvo u stavu prema Srbiji i ostanku i opstanku, a da će Srbija učiniti sve da im pomogne. Vučić je u razgovoru sa kosovskim Srbima rekao da mora još mnogo toga da se uradi da bi u budućnost moglo da se gleda sa većom sigurnošću i uverenošću i da bi deca mogla da žive bolje.

On je od građana zatražio da budu otvoreni i kažu šta treba da se učini i ocenio da može sve brzo da se reši.

Izvor : Tanjug/Dimitrije Goll

„Moramo da budemo jedinstveni da bismo uspeli. Ne treba nam istovetnost u političkom razmišljanju već u stavu prema Srbiji i opstanku i ostanku“, rekao je Vučić u Lapljem Selu, gde se okupilo oko 2.000 Srba sa centralnog Kosova, iz Srbice, Orahovca, Istoka, Štrpca, Lipljana, Gore i drugih kosovskih opština. 

Nakon što su mu građani ukazali na problem iseljavanja srpskog življa, predsednik Srbije je rekao da je boraveći danas na Kosovu razgovarao i o tom problemu, te da država preduzima mere da to spreči. 

„Iseljavanje. Nije to za nas novost. I sa (vladikom Raško-prizrenskim) Teodosijem razgovarali smo kako da ne gubimo svoju zemlju. To je počelo 50-ih‚ 60-ih, 70-ih godina. Država nije uvek najpametnije postupala“, rekao je Vućić, dodajući da misli da je država sada pronašla određena rešenja tamo gde je to pitanje „najproblematičnije“. 

On je precizirao da je država zajedno sa crkvom spremna da pronađe određene fondove kako bi sačuvala ljude tamo gde žive. 

„Bez ljudi nema ništa i treba da vidimo šta od zemlje možemo da sačuvamo. Sada gubimo manje nego pre“, rekao je Vučić, navodeći da se taj odliv stanovništva sada, za razliku od nekadašnje geometrijske, meri aritmetičkom progresijom. 

Vučić je pozvao kosovske Srbe da reaguju ako vide da neko želi da proda nešto od strateške važnosti, kako bi država našla način da to otkupi.

Okupljeni građani upoznali su predsednika Srbije sa konkretnim problemima koje u različitim delovima Kosova imaju sa obrazovanjem, lečenjem, infrastrukturom, loklanim prevozom, prilikom zapošljavanja, sa imovinskim i drugim teškoćama, a Vučić je obećao da će država Srbija pomoći koliko je to u njenoj mogućnosti.