Vođa "Srbske časti" napao ekipu NDNV u Nišu

Vesti 20. jan 201815:23 > 15:25
N1

Jedan od čelnika organizacije "Srbska čast" B.S. iz Niša, o kojem su mediji izvestili da navodno učestvuje u formiranju paravojske u Republici Srpskoj, bio je jedan od učesnika-predvodnika grupe mladića i devojaka koji su letos napadali ekipu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Nišu, piše VOICE.

Ti incidenti su organizovani ispred i u Medija centru u Nišu, 22. juna 2017. godine, kada su, uz pretnje, uvrede i bacanje kamenica, sprečili projekciju dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“, koji je nastao u produkciji NDNV-a, BIRN-a Kosovo i Foruma ZFD.

Na snimcima incidenta vidi se B.S. koji sa još nekim mladićima stoji ispred Medija centra u Nišu, vidno izdvojen iz mase izgrednika, kako nadgleda situaciju, piše VOICE.

Organizacija „Srbska čast“ i sam B.S. hvalili su se nakon incidenata na Fejsbuku da su pozivali gradjane da im se tog dana pridruže u izazivanju nereda, a kasnije i da su uspeli da „gamad isteraju iz Niša“.

Na Fejsbuk stranici te organizacije i njenog prvog čoveka, 22. juna bila je objavljena poruka: „Danas je trebalo da se održi dokumentarna projekcija o stradanju šiptara na Kosmetu! Zahvaljujući Delijama, odredu Beli Krstić (Meraklije), Četnicima i Srbskoj časti, uspeli smo da im osujetimo pokušaj održavanja zločinačke i sramne manifestacije i prekinuto je njihovo izlaganje! Srbija je Večna dok su joj deca Verna“.

Osim toga, on je na svom profilu dodao i opasku: „Da nećete možda da vas mazimo“.

U komentarima na pomenute objave, imenom i prezimenom javljali su se ljudi koji su upućivali podršku nasilju koje je pred Medija centrom demonstrirano tog dana, pozivajući takodje na zastrašivanje i čak ubistva svih koji zastupaju drugačije stavove o ratnoj prošlosti Srbije tokom devedesetih godina.

 U komentarima je pisalo da organizatore projekcije treba staviti „u limeni sanduk i poslati Haradinaju“, negirane su činjenice o stradanju albanskog stanovništva na Kosovu tokom 1999. godine, pozivano je da se organizatorima i „onima koji odobravaju takve projekcije“ treba „ubaciti bomba kroz prozor“, a zbog naslova filma pojavio se i komentar da su Albanke „dobre samo kao mrtve navodne sestre“.

Stranica „Srbske časti“ na Fejsbuku u ovom momentu ima gotovo 46.000 pratilaca, a B.S. na istoj mreži prati više od 26.000 ljudi.

B.S. je u fokus javnosti došao početkom januara 2018. godine, nakon teksta na portalu Žurnal.info iz Bosne i Hercegovine, a koji je preneo i britanski Gardijan (The Guardian).

U tekstu se navodi da on i predsednik iste organizacije u Republici Srpskoj I.B. „vrše regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea, koji će činiti okosnicu buduće Dodikove paravojne formacije u RS“.

Gardijan je naveo da osobe koje će činiti tu paravojnu formaciju, trening i obuku dobijaju u „Rusko-srpskom humanitarnom centru“ u Nišu, za koji se u medijima već duže vreme spekuliše da predstavlja rusku vojnu bazu i da služi za „širenje ruskog uticaja na Balkanu“.

Mediji od osnivanja tog Centra pokušavaju da dobiju odgovor na pitanje da li će on dobiti zatraženi diplomatski status u Srbiji ili ne, a tokom 2017. godine govorilo se i o tome da je „pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pripreman u njemu“.